Eski opera makyörü Refik Yerlitaş, garajında sanatını sürdürüyor!

Devlet Opera ve Balesi'nde yıllarca makyaj sanatçısı olarak çalışan Refik Yerlitaş, Ankara'daki evinin garajını atölyeye çevirerek, sanatını sürdürüyor.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
08 Eylül 2024 13:26
GÜNCELLEME
08 Eylül 2024 13:38
Eski opera makyörü Refik Yerlitaş, garajında sanatını sürdürüyor!
DHA
Kaynak DHA

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi'nde yıllarca makyaj sanatçısı olarak çalışan 61 yaşındaki Refik Yerlitaş, sanatıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. 

Yerlitaş, Ankara'daki evinin altındaki 45 metrekarelik garajı atölyeye çevirerek, peruk, plastik makyaj ve kıl uygulamaları gibi çeşitli çalışmalarını burada sürdürüyor. 

Ayrıca güzel sanatlar öğrencilerine eğitim veren Yerlitaş, kamu ve özel kurumların taleplerine de yanıt veriyor.

Kariyerine Kuaför Olarak Başladı

Makyaj sanatına kuaförlükle adım atan Yerlitaş, uzun yıllar Kültür Bakanlığı'nda kadın kuaförü olarak çalıştı. 1991 yılında Devlet Operası'nda perukacı olarak göreve başladı ve özellikle sahne sanatları için yaptığı makyaj ve peruk çalışmalarıyla takdir topladı. 

Victor Hugo'nun eserinden baleye uyarlanan "Notre Dame'ın Kamburu"ndaki Quasimodo karakterinin makyajını 3 saatte tamamlayan Yerlitaş, bu çalışmasıyla Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nden teşekkür belgesi aldı.

Sanatla İç İçe Çalışmalar

Yerlitaş, heykeltraşlarla ortak çalışmalarda bulunarak bal mumu ve silikon heykellerin saç ve sakal tasarımlarını yaptı. Barış Manço’nun heykelinin saç ve sakal uygulamalarını modelleyen Yerlitaş, ayrıca Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki balmumu heykelinin saç ve makyajını da hazırladı. Şu anda Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un canlandırması üzerinde çalışan Yerlitaş, bu proje için tiftik keçisi kılından peruk hazırlıyor.

Peruka ve Plastik Makyajda Ustalık

Peruka yapımında her aşamada titizlikle çalışılması gerektiğini belirten Refik Yerlitaş, şunları kaydetti:



Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa