ASO, Ankara'nın Dış Ticaret Analizi Raporu'nu yayımladı

ASO Başkanı Seyit Ardıç, bilim ve teknoloji ile sanayi arasında güçlü bir ekosistem oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

EK
Ersin Küçükbarak Editör
YAYINLAMA
08 Eylül 2024 15:35
GÜNCELLEME
08 Eylül 2024 16:19
ASO, Ankara'nın Dış Ticaret Analizi Raporu'nu yayımladı
EK
Ersin Küçükbarak Editör

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Ankara’yı bilim, teknoloji ve sanayi alanlarında öne çıkaracak bir ekosistem oluşturmak için yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Ardıç, “Ankara, yüksek teknoloji üretiminde farkını ortaya koyuyor. Sanayi ve teknolojinin başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.

ASO tarafından yayımlanan açıklamaya göre, Oda’nın hazırladığı "Ankara'nın Dış Ticaret Analizi ve Teknolojik Boyut Çalışma Raporu" kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, başkentin dış ticaretinin teknoloji düzeyine göre detaylı bir şekilde analiz edildiği ve Türkiye’nin önde gelen beş büyük sanayi şehriyle karşılaştırıldığı vurgulandı. Rapor, 2018-2023 yıllarını kapsayan verilerle hazırlandı.

Bu kapsamda, Ankara ile İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Gaziantep’in ihracat performansları Uluslararası Standart Sanayi Sınıflandırmasına (ISIC Rev. 3) göre, OECD’nin tanımlamaları kullanılarak karşılaştırıldı.

Ankara yüksek teknoloji ihracatında Türkiye ortalamasının üzerinde

Raporda, teknoloji sınıflandırması üzerinden yapılan analizler, Ankara'nın yüksek teknoloji ihracatında, yüzde 13'lük payla Türkiye ortalaması olan yüzde 3,1’in üzerinde yer aldığını gösterdi. Ankara, diğer sanayi şehirlerine kıyasla yüksek teknoloji ihracatında en yüksek orana sahip şehir oldu.

Türkiye genelinde yüksek teknoloji ihracatının yüzde 64’ü İstanbul tarafından gerçekleştirilirken, yüzde 19’unu Ankara karşılıyor. Ankara, yüksek teknoloji ihracatında güçlü bir performans sergilese de bu kategoride dış ticaret açığı veriyor. Ancak orta-yüksek ve düşük teknoloji ürünlerinde ise başkent son 5 yılda dış ticaret fazlası elde etti.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatını artırmaya yönelik stratejiler, kilogram başına ihracat gelirini yükseltmek ve küresel pazarda daha fazla pay elde etmek için önerilen politikalar da yer aldı. Bu politikalar, kronik cari açığı azaltmayı hedefleyen çözümler sunuyor.

"Bilim, teknoloji ve sanayi arasında güçlü bir ekosistem kurma hedefi için çalışıyoruz"

ASO Başkanı Seyit Ardıç, il bazında üretilen ihracat değerlerinin teknoloji sınıflamasına göre analiz edilmesinin ve iller arası karşılaştırmanın önemli olduğuna dikkat çekti. Ardıç, Ankara'nın nitelikli üniversiteleri, insan kaynağı ve girişimcilik potansiyeli sayesinde diğer illere kıyasla avantajlı bir konuma sahip olduğunu belirterek, bu avantajların daha etkin bir şekilde üretime yansıtılması gerektiğini söyledi.

"Sanayinin ve teknolojinin başkenti hedefimize kararlı adımlarla yürüyoruz"

Ardıç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa