İsrail Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria görüşmesi...

İsrail Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria'daki gerilimi görüşmek için toplandı. Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskınlar gündemde...

AY
Arif Yücel Editör
YAYINLAMA
09 Eylül 2024 07:58
GÜNCELLEME
09 Eylül 2024 07:58
İsrail Güvenlik Kabinesi, Batı Şeria görüşmesi...
AY
Arif Yücel Editör

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin, işgal altındaki Batı Şeria'da artan gerilimi görüşmek üzere toplandığı bildirildi. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, başta Batı Şeria'daki olaylar olmak üzere çeşitli konuları ele almak amacıyla kabineyi topladı.

Toplantıda, Netanyahu'nun bazı bakanların işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlara dikkat çektiği ve bu durumun gerilimi artırabileceği konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi. Mescid-i Aksa'nın mevcut statüsünde bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Netanyahu, İsrailli bakanların bu hassas bölgede gerginliğe yol açacak adımlar atmaması gerektiğini belirtti.

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, sık sık Mescid-i Aksa'ya yaptıkları baskınlarla uluslararası tepkilere neden oluyorlar. Geçtiğimiz ay Ben-Gvir, "Yahudilerin Mescid-i Aksa'da ibadet edebilmesine izin verildiğini" öne sürmüş, ancak Netanyahu bu konuda bir değişiklik olmadığını açıklamıştı.

Ayrıca, 7 Ekim 2023'ten bu yana, İsrail askerleri ve İsrailli yerleşimcilerin saldırıları sonucunda Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 692 Filistinli hayatını kaybetti. Bu durum, bölgede gerilimin giderek tırmanmasına neden oldu.

Gazze için ülkeler arası görüşmeler devam ediyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati'nin, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bölgedeki gerilimin azaltılması konusunu görüştüğü bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığının açıklamasına göre, resmi temaslar için Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Abdulati, başkent Abu Dabi'de Al Nahyan ile bir araya geldi. Görüşmede, bölgede yaşanan gelişmeler, artan tansiyon ve bu gerilimin nasıl düşürülebileceği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca, Gazze ve Sudan'daki durum, Kızıldeniz'in güvenliği ile Libya ve Somali'deki gelişmeler de masaya yatırıldı.

Taraflar, ortak ilgi alanlarına ilişkin konularda istişareleri sürdürme kararı aldı. Abdulati ayrıca, BAE Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile de bir araya geldi. WAM haber ajansına göre, bu görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, Gazze'deki durum ve bölgesel konular ele alındı. Dışişleri Bakanı Al Nahyan, ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze'deki ateşkes çabalarını desteklediklerini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa