BMİHK’de konuşan Türk: 40 bin Filistinli öldürüldü

Cenevre'deki BMİHK 57'nci Oturumu’nda konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’deki katliamlara ve Sudan’daki ölümlere dikkat çekti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
09 Eylül 2024 13:39
GÜNCELLEME
09 Eylül 2024 13:44
BMİHK’de konuşan Türk: 40 bin Filistinli öldürüldü
AA
Kaynak AA

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 57. Oturumu başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 57. Oturumu başladı. Toplantıya, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk ve İHK'nin 2024 Dönem Başkanı, Fas'ın Cenevre Daimi Temsilcisi Büyükelçi Omar Zniber başkanlık etti.

Volker Türk'ten insan haklarına dair uyarı

Açılış konuşmasını yapan Volker Türk, dünya genelinde insan haklarının kriz yaşamadığını, ancak bu hakları uygulamak için gerekli siyasi liderliğin eksik olduğunu vurguladı. Türk, nefret söylemleri ve kadın düşmanlığının normalleştirildiğine dikkat çekti.

Derinleşen toplumsal eşitsizlikler

Türk, dünya genelinde ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi sorunların toplumsal eşitsizlikleri derinleştirdiğini belirtti. Bu olumsuz etkilerin birçok ülkede sosyoekonomik dengesizliklere yol açtığını dile getirdi.

Medya ve siyasetin sorumluluğu

Veri odaklı politikaların eksikliği nedeniyle şeffaflık ve hesap verebilirlik sağlanamadığını söyleyen Türk, göçmenler ve azınlık gruplarının bazı medya kuruluşları tarafından günah keçisi ilan edilmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.

Sudan'da insani kriz derinleşiyor

Türk, Sudan’da 17 aydır süren iç savaşın ülkeyi büyük bir insani krizle karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Sudan'da 20.000'den fazla kişinin öldüğü tahmin edilirken, uluslararası toplumun bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi.

Gazze’de savaşın sona ermesi acil bir öncelik

Gazze'de 7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından 40.000’den fazla Filistinlinin öldüğünü belirten Türk, bu bölgedeki şiddetin durdurulmasının acil bir öncelik olduğunu vurguladı. İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle milyonlarca Filistinlinin yerinden edildiğini kaydetti.

İsrail hapishanelerindeki Filistinliler

Gazze'de savaşın yanı sıra Batı Şeria’da da büyük yıkım yaşandığını belirten Türk, yaklaşık 10.000 Filistinlinin İsrail hapishanelerinde keyfi olarak tutulduğunu açıkladı. Keyfi gözaltılar ve kötü muamele koşulları nedeniyle 50’den fazla Filistinlinin öldüğünü ifade etti.

Uluslararası hukuka saygı çağrısı

Türk, Uluslararası Adalet Divanı’nın Temmuz ayında verdiği danışma görüşüne atıfta bulunarak, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı uygulamalarının geniş çaplı ele alınması gerektiğini vurguladı. BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uyulması gerektiğini belirtti.

Farklı kriz bölgeleri de ele alındı

Konseyin açılış oturumunda sadece Gazze ve Sudan değil, diğer çatışma bölgelerindeki insan hakları ihlalleri de değerlendirildi. Türk, bu krizlerin küresel boyutta ele alınması gerektiğini söyledi.

Oturuma geniş katılım

57. Oturumun açılışına birçok ülkenin ve uluslararası kuruluşun temsilcisi katıldı. 11 Ekim’e kadar sürecek olan oturumda, 30 farklı diyalog toplantısı yapılacak ve çatışma bölgelerine ilişkin ülke raporları sunulacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa