Guterres: Gazze'deki yıkım ve ölümün benzerine rastlamadım...

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca Gazze'deki "yıkım ve ölümün benzerini görmediğini" bildirdi.

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 05:55
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 05:55
Guterres: Gazze'deki yıkım ve ölümün benzerine rastlamadım...
EM
Erhan Meyveci Editör

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de son aylarda yaşanan yıkım ve ölüm seviyelerinin, görev süresi boyunca tanık olduğu en ağır olaylar arasında olduğunu belirtti. Guterres, Associated Press’e verdiği mülakatta, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de devam eden çatışmalara dikkat çekti.

BM'nin Gazze'deki Rolü ve Ateşkes Önerisi

Guterres, BM’nin Gazze’de olası bir ateşkesi gözlemlemeyi teklif ettiğini, ancak İsrail’in bunu kabul etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti. Orta Doğu'da BM Ateşkes Gözetim Örgütü'nün (UNTSO) geçmişteki misyonlarını hatırlatan Guterres, BM'nin Gazze'nin geleceğinde önemli bir rol oynama ihtimalini "gerçekçi bulmadığını" söyledi. Gazze'deki insani kriz hakkında "Son birkaç ayda gördüğüm ölüm ve yıkım seviyesi, eşi benzeri görülmemiş düzeyde" dedi.

İki Devletli Çözüm Vurgusu

Guterres, Filistin ve İsrail arasında iki devletli çözümün tek uygulanabilir yol olduğunu vurgulayarak, başka bir alternatifin Filistinlilerin haklarından yoksun kalması anlamına geleceğini belirtti.

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Küresel Krizler

Dünya çapındaki çatışmalara da değinen Guterres, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yakın gelecekte bir ateşkes olasılığının bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, küresel kaosun derinleştiğini ve insani yardım operasyonlarının savaşlar, doğal afetler ve iklim değişikliği nedeniyle büyük baskı altında olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa