Darth Vader'ı seslendiren James Earl Jones, hayatını kaybetti

Darth Vader'dan Mufasa'ya kadar sinema tarihine damga vurmuş pek çok karakteri seslendiren James Earl Jones, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 12:17
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 13:30
Darth Vader'ı seslendiren James Earl Jones, hayatını kaybetti
Hakan Öksüz Editör

Ünlü aktör ve seslendirme sanatçısı James Earl Jones, 93 yaşında hayatını kaybetti. 

"Star Wars" serisinde Darth Vader karakterine sesiyle hayat veren Jones, ayrıca 1994 yapımı "Aslan Kral" filminde de Mufasa karakterini seslendirmişti. Ailesinin yanında vefat ettiği bildirilen oyuncunun ölüm nedeni kamuoyuyla paylaşılmadı.

Walt Disney CEO'sundan açıklama geldi

The Walt Disney Company'nin CEO'su Bob Iger, Jones’un ölümü hakkında şu açıklamayı yaptı:

Çocukluğu zorlu geçti

1931 yılında Mississippi'de dünyaya gelen James Earl Jones’un çocukluğu, babası Robert Earl Jones’un ailesini terk etmesiyle zor geçti. 

Babası, James doğmadan önce ailesini bırakarak New York ve Hollywood’da oyuncu olarak kariyer yapmaya başladı. Robert Earl Jones, oyun yazarı Langston Hughes ile çalıştı ve "The Sting" gibi gişe rekorları kıran filmlerde yardımcı roller aldı.

Jones, ailesiyle birlikte 5 yaşındayken Michigan'a taşındı. Bu travmatik değişiklik onun kekeme olmasına neden oldu. Konuşma zorluğu, lisede bir öğretmeninin yardımıyla şiirlerini yüksek sesle okuması teşvik edilene kadar devam etti. Bu teşvik, onun kekemeliğini yenmesinde önemli bir rol oynadı.

200'den fazla yapımda yer aldı

Kariyeri boyunca 200’den fazla film ve televizyon yapımında yer alan Jones, aynı zamanda sahnede de sayısız performans sergileyerek ünlü bir tiyatro oyuncusu haline geldi. 

James Earl Jones’un sinema kariyeri, 1964 yılında Stanley Kubrick’in "Dr. Garipaşk" (Dr. Strangelove) filmiyle başladı. Daha sonra "Coming to America", "Conan the Barbarian", "The Hunt for Red October", "Field of Dreams" ve "Patriot Games" gibi birçok önemli projede yer aldı.

Darth Vader’ın sesi olarak ölümsüzleşti

Jones, kariyerinde en çok "Star Wars" serisinin kötü karakteri Darth Vader’ın sesi olarak tanındı. 

1977 ile 1983 yılları arasında orijinal üçlemede karakteri seslendiren aktör, daha sonra 2005’te "Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith’in İntikamı", 2016’da "Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi" ve 2019’da "Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi" filmlerinde aynı rolü üstlenerek geri döndü.

2022'de Darth Vader'a veda etti

2022 yılında Jones, Lucasfilm'e Darth Vader karakterinin ses haklarını devrederek bu ikonik rolden resmen ayrıldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa