Okullar açıldı, hastalık baş gösterecek! Çocuklar nasıl korunacak?

Okulların açılmasıyla birlikte hastalıklar yaygın hale gelecek. Peki, Çocukların bu hastalıklardan korunması için ne yapılmalı? İşte uzmanından öneriler...

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 13:34
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 16:12
Okullar açıldı, hastalık baş gösterecek! Çocuklar nasıl korunacak?
Ecem Çetin Editör

Haziran ayında başlayan yaz tatili artık sona erdi ve tüm çocuklar için okul zamanı.

9 Eylül Pazartesi günü itibariyle 2024-2025 Eğitim ve Öğretim dönemi başladı.

Milyonlarca öğrenci ders başı yaptı.

Sıralarına, derslerine, sınıf arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşan öğrencileri, 9 aylık bir okul maraton dönemi bekliyor.

Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler arasında yaygın hastalıklar baş gösterecek. Havaların soğumasıyla da birlikte grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar yaygın hale gelecek. 

Peki çocuklar, bu hastalıklardan nasıl korunacak? Veliler, nasıl önlem almalı? Çocuk hastalandığında ilk olarak ne yapılmalı? İşte yanıtı... 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Eda Yörgüç, bu soruların yanıtını Ankara Masası'na verdi. 

Kış dönemi hastalıklarını okulların açılmasıyla birlikte kapalı ortamların bu süreci tetiklediğini ifade eden Yörgüç, şunları söyledi;

"Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları geçiriyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında sinüzitler, kulak enfeksiyonları ve akut faranjit dediğimiz boğaz enfeksiyonları fazladır. Önce bütün çocuklar viral olarak hastalanır. Virüsler yaygındır kış hastalıklarında. Eğer o virüs süreçleri iyileşmezse o zaman bakteriyel antibiyotiklik enfeksiyonlar, sinüzite döner, kulağı döner, ciğeri inerler, zatürreye döner. Hasta süreçleri bu şekilde olur. "

Bağışıklığı güçlendirmek için öneriler 

Bağışıklığı kuvvetlendirmek adına uyku, beslenme fiziksel aktivitenin önemine dikkat çeken Eda Yörgüç, "Bir kişinin bu yetişkin de olsa çocuk da olsa bazı bağışıklığı kuvvetli tutan en önemli şeydir. Özellikle bunlara dikkat ederiz. Ama bunların dışında ekstra olarak da bazen kış aylarında takviyeler öneriyoruz çocukların ihtiyaçlarına göre. Bazı çocuklarda daha multivitamin içerikli ihtiyaçlar önerebiliyoruz, beslenme yetersizliklerine bağlı. Bazen de daha alerjik çocuklar oluyor, onlarda daha bitkisel içerikli ilaçlar önerebiliyoruz. Bu şekilde bir sürecimiz var." dedi. 

Çocuklar hastalandığında ne yapılmalı?

Çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde ne yapılması gerektiğine dair uzman, şu ifadeleri kullandı;

"Yaş, çok önemli bu dönemde. Eğer bir çocuğun ateşi ve bir hastalık bulgusu varsa bu çocuk ilk 3 ay içerisinde ise acil doktor kontrolü gerektirir. Mesela çocuğun gece 1'de ateşi var 38,5 o çocuk acile gider ilk 3 ayda. 3 ay ile 1 yaş arasında bir çocuğun ateşi var, burnu akıyor, hafif öksürüğü var. Gece 1'de ateşi var, sabah çocuk doktoru kontrolü gerektirir. Bir yaşta beş yaş arasında çocuğu iki üç gün evde gözlemleyebiliriz. Hani korkmaya gerektirecek bir şey yoktur. Çünkü çoğu virüstür, viral enfeksiyonlardır. İlk bir yaşta hastalıklar hızlı ilerler. Ilk bir yaşta dediğim gibi ilk üç ayda hemen acil doktor kontrolü gerektirir. Ama eğer üç ay bir yaş arası sabahına uzman doktor, çocuk doktorunun görmesini istersin. Acile gidip orada perişan olup hani o bu şekilde bir süreç var. Bazı acil durumlar var. Eğer çocuk alerjik yapılırsa, altta askıma varsa ya da kronik rahatsızlığı varsa, o çocukları biraz daha erken görmek isteriz şikayetlerinde. Hızlı hızlı nefes alıp veriyor ve oturur halde, istirahat halinde bile boğulur gibi öksürüğü oluyorsa o acildir. Çünkü ciğerleri engellendiren sıkışıklık yaşıyordur o zaman görmeyi isteriz. Otuz dokuz kırk derecelerde ateşi var ve çocuk baygın gibiyse o zaman görmeyi isteriz. Yani acil durumu düşündürecek bazı vurgular var. Çocuğun iyilik hali çok önemli. Yani ateşi var otuz sekiz otuz dokuz derecede. Çocuk aktif, hareketli, yemesi iyi, evin içerisinde koşturuyor, neşesi iyi, o çocukta bir şey olmaz. O çocuğu birkaç gün evde gözleyebilirsin. Çocuğun durumuna göre değişkenlik gösteriyor."

"Kantinden yiyecek alınmasını önermiyoruz"

Kantinden yiyecek olmasını kesinlikle önermediklerini ve velilerin çocuklara evde hazırlayarak koymalarını önerdiklerini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Eda Yörgüç, kantindeki her şeyin paketli gıda olduğunu söyledi. 

Eda Yörgüç, "Meyve koysunlar, kuru meyve koysunlar, kuruyemiş koysunlar. İmkan dahilinde tabii ki şu anki toplum standartları çok uç noktalarda artık böyle kutuplaşmalar çok oldu ama imkan dahilinde meyve ve ara ürün olarak ya da karnı doyuracak bir öğünse evde hazırlayıp sandviç tarzı şeyler evden gidebilir ama kantinden paketli olan hiçbir şey önermiyoruz. Dikkat eksikliği yapıyor, bağışıklığı düşürüyor. Tost olabilir. Ama salam, sosis, sucuk istemiyoruz. Sadece peynirli bir tost olabilir. Yani orada pişecek sağlıklı bir şey yiyecek içecek varsa fermento olan ürünün dışında. Onlar olabilir. Meyve, kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar olabilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa