Covid, genç kızların beynini yaşlandırdı!

Covid-19 sürecinde dünya genelinde uygulanan sokağa çıkma yasaklarının, genç kızların beyinlerini yaşlandırdığı belirlendi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 14:54
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 15:41
Covid, genç kızların beynini yaşlandırdı!
AA
Kaynak AA

ABD'deki gençlerin beyin gelişiminde farklı etkiler

ABD'de yapılan bir araştırma, Covid-19 salgını sırasında uygulanan sokağa çıkma yasaklarının genç kızların beyinlerinde, genç erkeklere kıyasla daha fazla yaşlanmaya yol açtığını ortaya koydu.

Araştırmanın detayları

"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Washington Üniversitesinden bilim insanları, 2018'de yaşları 9 ila 17 arasında değişen 160 gencin beyinlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle inceledi. Araştırma, bu gençlerin 2021-2022 yıllarındaki beyin yapısını tekrar analiz ederek sonuçları karşılaştırdı.

Genç kızlar ve erkekler arasındaki fark

Araştırmanın bulgularına göre, salgın sürecinde genç kızların beyinlerinde ortalama 4,2 yıl, genç erkeklerin ise 1,4 yıl daha fazla yaşlanma tespit edildi. Bu farklılık, genç kızların beyin gelişiminde daha belirgin etkiler olduğunu gösteriyor.

Beyindeki kritik bölgelerde yaşlanma

Her iki grubun da beyinlerinin görüş ile ilgili bölgesinde erken yaşlanma belirtileri gözlemlendi. Özellikle genç kızların beyninde duygusal işlevler, yüz ifadelerinin yorumlanması ve dilin anlaşılması gibi kritik işlevlere sahip 30 farklı bölgede değişiklikler yaşandığı belirlendi.

Sosyal etkileşimlerin önemi

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Araştırmaları Enstitüsü yöneticisi Profesör Doktor Patricia Kuhl, genç kızların sosyal etkileşimlere daha fazla bağımlı olduğunu ve bunun salgın döneminde beyin gelişimini etkileyebileceğini belirtti. Genç erkekler ve kızlar arasında farklı beyin değişikliklerinin meydana gelmesinin de bu durumla bağlantılı olduğu ifade edildi.

Beyin gelişimi üzerindeki etkiler

Araştırmacılar, beyin değişimlerinin uzun vadeli olumsuz etkileri olup olmadığının henüz bilinmediğini, ancak bu değişikliklerin gençlerin ruh sağlığı ve öğrenme kapasiteleri üzerindeki etkilerinden endişe duyduklarını vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa