Paşinyan'dan "Barış Kavşağı" açıklaması

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki "Barış Kavşağı" projesine dair konuştu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 15:03
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 15:09
Paşinyan'dan ''Barış Kavşağı'' açıklaması
O
Onur Çetinkaya Editör

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki ulaştırma yollarının açılmasına "Barış Kavşağı" projesi çerçevesinde hazır olduklarını açıkladı. 

"Anlaşmaya hazırız"

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen "Erivan Diyaloğu 2024" forumunun açılışında konuşan Paşinyan, Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın sağlanmasının gerçekçi bir hale geldiğini belirtti. Azerbaycan ile imzalanacak barış anlaşması konusunda büyük ölçüde uzlaşıldığını ve Ermenistan'ın anlaşmaya imza atmaya hazır olduğunu vurguladı.

Paşinyan, barış anlaşmasının giriş ve 13 maddesi üzerinde tam, 3 madde üzerinde ise kısmi anlaşmaya varıldığını belirterek, diplomatik ilişkilerin kurulması ve müzakerelerin ortak bir mekanizma üzerinden sürdürülmesini öngören maddelerin de bulunduğunu söyledi. Ermenistan Anayasası'na göre, uluslararası anlaşmaların iç hukukun önünde olduğunu ve barış anlaşmasının onaylanması durumunda geçerli olacağını kaydetti.

" Azerbaycan ile Nahçıvan arasında Barış Kavşağı"

Sınır belirleme konusundaki olumlu gelişmelere de değinen Paşinyan, 1991 Almatı Bildirgesi temelinde çalışan komisyonların bu konuda ilerleme sağladığını ve her iki ülkenin toprak bütünlüğünün kabul edildiğini vurguladı.

Ermenistan'ın "Barış Kavşağı" projesi çerçevesinde, Ermenistan toprakları üzerinden Azerbaycan ile Nahçıvan arasında kara yolu ve demir yolu bağlantılarının kurulmasına hazır olduklarını belirten Paşinyan, bu projeyle Türkiye, İran, Rusya ve Avrupa ile de demir yolu bağlantısının sağlanabileceğini dile getirdi. Ancak güvenliğin Ermenistan tarafından sağlanması gerektiğini ve üçüncü ülkelerin bu süreçte yer almaması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa