İspanya'da intihar sayısı ilk kez düşüşte! 3952 kişi...

İspanya Sağlık Bakanlığına ait verilere göre 2023 senesinde İspanya genelinde 3952 kişi intihar ederek yaşamına son verdi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 15:44
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 15:56
İspanya'da intihar sayısı ilk kez düşüşte! 3952 kişi...
AA
Kaynak AA

İspanya'da intihar vakalarında ilk kez düşüş

İspanya Sağlık Bakanlığı, son 4 yıldır artış gösteren intihar vakalarının 2023 yılında %6,5 oranında azaldığını açıkladı. Bu düşüşe rağmen, intihar eden kişi sayısının 3.952 olması endişe verici bulundu.

Sağlık Bakanı'nın değerlendirmesi

İspanya Sağlık Bakanı Monica Garcia Gomez, basına yaptığı açıklamada, rakamların hala korkunç boyutlarda olduğunu ve düşüşün devam etmesi için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini söyledi. Garcia, intihar vakalarını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Erkeklerde intihar oranı daha yüksek

Sağlık Bakanlığı Akıl Sağlığı Hizmetleri Başkanı Belen Gonzalez, erkeklerin intihar oranının kadınlara göre 3 kat fazla olduğunu ve özellikle 80 yaş üstü erkeklerde bu oranın yüksek olduğunu belirtti. Yardım hatlarına ise genellikle 50-59 yaş grubundakilerin başvurduğu, 80 yaş üstünden yardım talebi gelmediği açıklandı.

Üst yaş gruplarına yönelik kampanyalar

Gonzalez, yaşlı bireylerin intihar eğilimlerini azaltmak amacıyla yeni kampanyalar başlatacaklarını söyledi. Yardım hatlarına gelen aramalara dayanarak, bu yaş grubuna yönelik farkındalığı artıracaklarını ifade etti.

Psikolojik ilaç kullanımının etkisi

Vaka incelemelerinde, intihar eden kişilerin yarısının psikolojik ilaç kullandığı tespit edildi. Gonzalez, uzmanlar ve akademisyenlerle işbirliği yaparak 2025-2027 yılları için bir eylem planı hazırladıklarını ve bu planın hızlı ve etkili yardımı hedeflediğini açıkladı.

Bakanlığın intihar önleme planı

İspanya Sağlık Bakanlığı, intiharları önlemeye yönelik 6 hedef ve 40 eylem içeren bir plan açıkladı. Bu hedefler arasında intiharla ilgili bilgi sistemlerinin geliştirilmesi, toplumda ayrımcılık karşıtı bilgilendirme kampanyalarının artırılması ve yalnız bireyler için önleyici tedbirlerin alınması gibi öncelikler yer alıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa