Türkiye'nin yapamadığını İran yapıyor! 2 milyon göçmen gönderilecek…

İran, yaklaşık olarak 2 milyon yabancı uyruğa sahip izinsiz giriş yapmış olan düzensiz göçmeni sınır dışı edeceklerini duyurdu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 17:03
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 17:15
Türkiye'nin yapamadığını İran yapıyor! 2 milyon göçmen gönderilecek…
AA
Kaynak AA

İran 2025'e kadar 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı edecek

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, ülkedeki düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Radan, Mart 2025'e kadar yaklaşık 2 milyon düzensiz göçmeni ülkeden çıkarma hedefinde olduklarını belirtti.

Göçmenlerin sayısı belirlendi

Devlet televizyonuna konuşan Radan, düzensiz göçmenlerin sayısının belirlendiğini ve İçişleri Bakanlığı'nın bu konuda daha fazla bilgi vereceğini söyledi. Radan, bu kapsamda alınan önlemlerle yıl sonuna kadar önemli sayıda kişinin sınır dışı edileceğini dile getirdi.

Afganistan'dan gelen mülteci akını

Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgaliyle başlayan Afgan mülteci akını, yıllardır devam ediyor. İran'a göç eden milyonlarca Afgan'ın büyük bir kısmının düzensiz göçmen olduğu belirtiliyor. Özellikle son yıllarda Afganistan'daki güvenlik ve ekonomik sorunlar bu göçü daha da artırdı.

Önceki İçişleri Bakanı’nın uyarısı

Eski İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Ekim 2023'te yaptığı bir açıklamada, düzensiz göçmenlerin ülkeye dönmelerini önlemek için daha güçlü mekanizmalara ihtiyaç duyduklarını vurgulamıştı. Vahidi, yasa dışı göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri gerektiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın göçmen açıklamaları

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da seçim kampanyası sırasında düzensiz göçmenlerin sosyal sorunlara yol açtığını söylemişti. Pezeşkiyan, bu sorunun çözülmesinin öncelikleri arasında olduğunu belirterek, göçmenlerin uyuşturucu ve istihdam gibi konularda olumsuz etkiler yarattığını ifade etmişti.

Afganistan sınırına duvar inşa ediliyor

İran, Afganistan sınırında düzensiz göçmen girişini engellemek amacıyla 930 kilometrelik bir duvar inşa ediyor. Bu projeyle doğu sınırında kontrolü artırmayı hedefliyorlar.

İçişleri Bakanı'nın açıklamaları

İçişleri Bakanı İskender Mumini de Eylül ayında yaptığı açıklamada, düzensiz göçmenlerin birçok soruna yol açtığını belirterek, en kısa sürede bu kişilerin sınır dışı edilmesi gerektiğini söylemişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa