Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi'ne Rusya davet edilmedi

Hollanda, Singapur, Kenya ve İngiltere'nin desteğiyle Güney Kore'de düzenlenen "Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi'ne Rusya davet edilmedi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
10 Eylül 2024 17:52
GÜNCELLEME
10 Eylül 2024 18:04
Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi'ne Rusya davet edilmedi
Kübra Şenal Editör

"Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi", 9-10 Eylül tarihlerinde Güney Kore'nin başkenti Seul'da gerçekleştirildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, zirvede yapay zekanın askeri alanlarda kullanımının potansiyel faydaları ve riskleri geniş kapsamlı olarak ele alındı.

Zirveye Rusya davet edilmedi

Yonhap ajansının haberine göre, zirveye 90 ülkeden yaklaşık 2 bin temsilci, uzman ve akademisyen katıldı. Hükümet, akademi ve özel sektör temsilcilerinin bir araya geldiği zirvede Rusya’nın davet edilmediği belirtildi.

Yapay Zeka: İki ucu keskin kılıç

Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, zirvede yaptığı konuşmada yapay zekanın askeri alanda kullanımının hem yenilikçi çözümler sunduğunu hem de ciddi zorlukları beraberinde getirdiğini ifade etti. Cho, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması ile insan onurunun korunması adına "sorumlu yapay zeka" normlarının belirlenmesinin ve yönetilmesinin önemine vurgu yaptı.

Savunma Bakanı Kim Yong-hyun da yapay zekanın askeri kapasiteleri artırmakla birlikte kötüye kullanımının olumsuz sonuçlar doğurabilecek "iki ucu keskin kılıç" olduğunu dile getirdi.

İnsani, yasal, güvenlik, teknolojik ve etik açıdan risk barındırabilir

Zirvede yayımlanan sonuç bildirgesinde, yapay zekanın askeri alanlarda geliştirilmesi ve kullanımı sırasında "uygun insan katılımının" sağlanmasının kritik olduğu belirtildi. Bildirgede, bu teknolojilerin insani, yasal, güvenlik, teknolojik ve etik açılardan birçok zorluk ve risk barındırabileceği ifade edildi.

Askeri alanda güvenilir yapay zeka kullanımı için insan kontrolünün devamlılığına dikkat çekilen bildirgede, "güvenilir ve itibarlı" yapay zeka uygulamalarının zorunlu olduğuna işaret edildi. Ayrıca, bu uygulamaların sonuçlarından sorumlu kişilerin hesap verebilir olması gerektiği vurgulandı. İnsan yargısının ve güç kullanımının kontrol altında tutulması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği de bildiride yer aldı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa