Enerji Bakanı'ndan AA Editör Masası'na çok önemli açıklamalar

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önemli açıklamalarda bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 10:59
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 11:02
Enerji Bakanı'ndan AA Editör Masası'na çok önemli açıklamalar
AA
Kaynak AA

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarından çok sayıda öne çıkan başlık oldu.

Enerji ithalatını azaltma hedefi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yaptığı açıklamalarda, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında enerji ithalatını azaltmayı hedeflediklerini belirtti. Bayraktar, bu adımla cari açığın ve enerji maliyetlerinin düşürüleceğini, böylece enflasyon üzerindeki baskıların hafifletileceğini ifade etti.

Gaz ve elektrik desteği sürecek

Bakan Bayraktar, vatandaşların gaz ve elektrik faturalarındaki yükü hafifletmek için devletin önemli destekler sunduğunu belirtti. “1000 liralık gaz ve elektrik faturasının %60’ını devlet karşılıyor” diyen Bayraktar, bütçe imkanları dahilinde bu desteklerin devam edeceğini ve vatandaşların dünyadaki artan enerji fiyatlarına karşı korunacağını söyledi.

Gelir gruplarına göre fiyatlandırma planı

Bakan, enerji fiyatları konusunda da önemli bir adım atmayı planladıklarını belirtti. Gelir düzeyi yüksek tüketicilere maliyet esaslı fiyatlandırmanın daha doğru olduğunu ifade eden Bayraktar, gerçek maliyeti karşılayabilecek tüketicilere daha yüksek faturaların yansıtılabileceğini dile getirdi.

Yeni doğal gaz platformu geliyor

Bayraktar, Türkiye'ye yeni bir yüzer doğal gaz platformunun 26-27 Eylül tarihlerinde geleceğini duyurdu. Şu anda Akdeniz’de seyir halinde olan bu platformun Türkiye’nin doğal gaz üretim kapasitesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Sakarya Gaz Sahası'nda üretim başlıyor

Bakan Bayraktar, 2026 yılı ortasında Sakarya Gaz Sahası'nda yeni bir doğal gaz üretim üssünün faaliyete geçeceğini açıkladı. Bu sahada günlük 20 milyon metreküp üretim yapılması ve 8 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Gabar Sahası’nda petrol üretimi artıyor

Bakan, Gabar Sahası'ndan günlük petrol üretiminin 47 bin varile ulaştığını, ekim ayında ise bu rakamın 50 bin varile çıkacağını bildirdi. Türkiye genelindeki toplam petrol üretiminin ise günlük 110 bin varile ulaştığını ifade etti.

Mısır’la gaz projeleri

Bayraktar, Türkiye'nin Mısır’daki deniz gaz sahalarına ilgi duyduğunu açıkladı. Bu bağlamda, Türkiye’nin FSRU gemileriyle Mısır’ın gaz tedarikine yönelik bir proje üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Oruç Reis Somali’ye gidiyor

Oruç Reis gemisinin bu ay sonunda ya da ekim başında Somali'ye gönderileceğini açıklayan Bayraktar, bu bölgede 3 boyutlu sismik araştırmaların yapılacağını söyledi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa