ABD'den 'Ftah 360' balistik füze iddiası! "İran Rusya'ya tedarik etti"

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, İran’ın Rusya’ya Ftah 360 tipi kısa menzilli balistik füze tedarik ettiğini iddia etti.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 12:13
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 12:25
ABD'den 'Ftah 360' balistik füze iddiası! ''İran Rusya'ya tedarik etti''
DHA
Kaynak DHA

ABD, Rusya-Ukrayna arasında tırmanan gerilime İran'ın dahil olduğunu belirtti. Arka planda müttefiki olduğu düşünülen İran'ın, Rusya'ya 'Ftah 360' balistik füze tedariki yaptığını açıkladı.

"Birkaç hafta içinde kullanılacak"

Pentagon Sözcüsü Ryder, yaptığı açıklamada, İran'ın Rusya'ya gönderdiği Ftah 360 füzelerinin birkaç hafta içinde Ukrayna'da kullanılabileceğini ve bunun daha fazla sivil ölüme yol açabileceğini belirtti. Ryder, “İran ve Rusya arasındaki bu iş birliği, sadece Orta Doğu değil, aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği için de bir tehdit oluşturuyor. İran’ın istikrarsızlaştırıcı etkisinin dünya genelinde hissedildiğini görüyoruz. Rusya'nın da İran'a teknoloji desteği sağlaması bu durumu daha da tehlikeli hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca ABD'nin Avrupa ve Orta Doğu'daki müttefikleriyle bu gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini ve Ukrayna'ya verilen desteğin sürdürüleceğini vurguladı.

ABD'den İran'a yaptırım

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın Rusya’ya füze tedariki nedeniyle aralarında gemicilik şirketleri ve havayolu firması İran Air’in de bulunduğu bazı şirketlere yaptırım uygulanacağını duyurdu. Bakanlık, İran Air'in, silah veya yedek parça temininde önemli rol oynadığını belirterek, bu şirkete yönelik yaptırımların devreye gireceğini açıkladı.

İşte ABD'nin yaptırım listesine giren o şirketlerden bazıları

Bakanlık ayrıca, VAFA WHOLESALE ve SEA RIVER SERVICE adlı iki şirkete de yaptırım uygulanacağını açıkladı. Bu şirketlere ait üçer geminin de yaptırım listesine alındığı duyuruldu. ABD, İran'ın silah ihracatını engellemek için elindeki tüm imkanları kullanmaya devam edeceğini belirterek, İran’ın Rusya'ya verdiği desteği dikkatle takip ettiğini ifade etti.

ABD, bu sevkiyatın Ukrayna'daki savaşı daha da şiddetlendirebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa