"Ankara-İstanbul YHT" projesi üzerinde çalışma başladı

Ankara-İstanbul arası 350 km/sa seyahatin değerlendirildiği YHT projesi üzerinde çalışmalara başlandı. Güney Kore’den projeye ilgi var.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 13:25
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 14:04
''Ankara-İstanbul YHT'' projesi üzerinde çalışma başladı
AA
Kaynak AA

Ankara-İstanbul süper hızlı tren projesi gündemde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasındaki demir yolu hattında saatte 350 kilometre hızla seyahat edilebilecek bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Uraloğlu, Güney Koreli mevkidaşı Park Sang-Woo ile bu konuda görüştüklerini ve Güney Kore'nin projeye büyük ilgi gösterdiğini belirtti.

Güney Kore ile iş birliği genişliyor

Bakan Uraloğlu, Güney Kore ziyareti sırasında düzenlenen Küresel Altyapı İş Birliği Konferansı (GICC) 2024 kapsamında, Kore Arazi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Park Sang-Woo ile bir araya geldi. Uraloğlu, Güney Kore'nin 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden sonra gösterdiği dayanışmayı vurgulayarak, iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

MIKTA ülkeleriyle iş birliği vurgusu

Uraloğlu, G-20 Zirvesi'nde Türkiye ve Güney Kore liderlerinin verimli görüşmeler yaptığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Meksika, Endonezya, Kore ve Avustralya ile oluşturduğu MIKTA grubunun gelecekte önemli projelere imza atabileceğini ve bu bağlamda iş birliğinin genişletilebileceğini söyledi.

2053'e kadar 250 milyar dolarlık yatırım

Uraloğlu, 1915 Çanakkale ve Yavuz Sultan Selim köprüleri gibi projeleri Koreli ortaklarla başarıyla hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi'nin bir kısmını da yine Koreli firmalarla yapmak istediklerini ifade etti. Koreli DAELIM firması ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Uraloğlu, finansman sağlama konusunda ciddi bir aşamaya geldiklerini söyledi.

Son 22 yılda 272 milyar dolarlık altyapı yatırımı

Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına son 22 yılda 272 milyar dolar yatırım yapıldığını açıklayan Bakan Uraloğlu, bunun 165 milyar dolarının kara yolu altyapısına harcandığını belirtti. Uraloğlu, 2053'e kadar 250 milyar dolarlık yatırım planlandığını ve bu tutarın demir yolları, kara yolları ve deniz taşımacılığına harcanacağını sözlerine ekledi.

Ankara-İstanbul süper hızlı tren projesi masada

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 15 yıldır yüksek hızlı demir yolu işletmeciliğinde önemli adımlar attığını belirtti. Mevcut hatların 250 kilometre hızla işletildiğini vurgulayan Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasında saatte 350 kilometre hızla seyahat edilebilecek yeni bir süper hızlı tren projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Güney Koreli mevkidaşı Park Sang-Woo ile bu projeyi görüştüklerini ve büyük ilgi gördüklerini ifade eden Uraloğlu, kısa vadede Türkiye’deki hızlı tren hatlarını 2.251 kilometreden 5.000 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

TÜRASAŞ’ın üretim kapasitesi artıyor

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin elektrikli tren üretiminde de önemli adımlar attığını belirtti. TÜRASAŞ tarafından saatte 160 kilometre hızla seyahat edebilen elektrikli trenlerin üretildiğini hatırlatan Uraloğlu, gelecek planları arasında 225 kilometre hızla gidebilecek trenlerin üretiminin bulunduğunu kaydetti. Ayrıca, Güney Kore ile denizcilik alanında iş birliğinin konuşulduğunu ve bu konuda taslak bir anlaşma üzerinde müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Türkiye-Kore arasında havayolu işbirliği genişliyor

Türkiye ile Güney Kore arasındaki uçuş sürelerinin 10-11 saat sürdüğünü belirten Uraloğlu, mevcut uçuş frekanslarının artırılması yönünde görüşmeler yapıldığını açıkladı. Şu anda iki ülke arasında haftalık 11 frekans uçuş gerçekleştirildiğini kaydeden Uraloğlu, bu sayıyı 21’e çıkarmayı ve Busan’a da 7 yeni sefer eklemeyi planladıklarını ifade etti. Güney Kore ile ticaret hacminin önemine dikkat çeken Uraloğlu, bu iş birliğinin daha da genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna’nın yeniden inşasında iş birliği

Üçüncü ülkelerde de iş birliğini geliştirmek istediklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin müteahhitlik sektöründe dünya genelinde kaliteli ve hızlı iş yapma kabiliyetine sahip olduğunu vurguladı. Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda da Türkiye’nin aktif olduğunu belirten Uraloğlu, savaş sırasında dahi Türk firmalarının Ukrayna’da çalıştığını ve bu alanda Güney Kore ile iş birliği yapılabileceğini söyledi. Ayrıca Türkiye’de kurulması planlanan ikinci nükleer enerji santrali konusunda da iş birliği yapılabileceğini kaydetti.

Güney Kore’ye teşekkür ve davet

Uraloğlu, Güney Koreli mevkidaşı Park Sang-Woo’ya ev sahipliği için teşekkür ederek, onu 15-18 Ekim’de düzenlenecek Uluslararası Yol Federasyonu Kongresi’ne davet etti. Ziyaret kapsamında Uraloğlu, Türkiye’nin Seul Büyükelçiliği’ni de ziyaret ederek Büyükelçi Salih Murat Tamer ile görüştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa