Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım açıklaması! Ukrayna'ya iade edilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4'üncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi'ne gönderdiği video mesajda, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğini yineledi.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 13:40
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 14:22
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kırım açıklaması! Ukrayna'ya iade edilmeli
Kübra Şenal Editör

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4'üncü Kırım Platformu Liderler Zirvesi'nde Kırım'ın Ukrayna'ya iadesine yönelik verdiği desteklerini açıkladı.

Erdoğan, Kırım Tatar Türklerinin güvenliği ve esenliğinin Türkiye’nin dış politikasının öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.

Kırım'ın ilhakına karşı çıkış

Erdoğan, mesajında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ve Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Kırımoğlu’na teşekkür ederek, "Kırım Platformu'nun 4'üncü Liderler Zirvesi'nde sizlere hitap etmekten büyük memnuniyet duyuyorum" dedi. Bu yılki zirvenin, Kırım Tatar halkının sürgününün 80'inci yılına denk geldiğini hatırlatan Erdoğan, Kırım Tatar Türklerinin yaşadığı trajedinin hala hafızalarda taze olduğunu belirtti. Türkiye’nin Kırım’ın 2014’te Rusya tarafından ilhakına ilk günden itibaren karşı çıktığını ve bu ilhakı tanımadığını ifade eden Erdoğan, "Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi, uluslararası hukukun bir gereğidir" dedi.

Kırım Tatarlarının haklarına destek mesajı

Kırım Tatar Türklerinin haklarının korunmasına yönelik Ukrayna hükümetinin yürüttüğü hukuki düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirten Erdoğan, bu konuda daha fazla adım atılacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, Kırım Tatarlarının ana vatanlarında özgür, güvenli ve huzurlu bir yaşam sürdürme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Esir Kırım Tatarları için özgürlük çağrısı

Erdoğan, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Neriman Celal’in serbest bırakılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, hâlâ esaret altında olan Asan ve Aziz Ahmedov gibi Kırım Tatarlarının da bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını beklediğini ifade etti.

Erdoğan'dan adil ve kalıcı barış temennisi

Sözlerinin sonunda Erdoğan, Ukrayna’daki savaşın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığı temelinde adil ve kalıcı bir barışla son bulmasını samimi bir temenni olarak dile getirdi. Ayrıca, Kırım Platformu kapsamında yürütülen çalışmaların bölgedeki barış çabalarına katkı sağlayacağını umduğunu belirtti ve Kırım Tatar Türkü soydaşlarının sürgünlerinin 80’inci yılında vefat edenlerin anısına saygılarını sundu.


Yorumlar (1 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Faruk 6 gün önce Her zaman ezilenin yanında olan büyük lider.
Sonraki Sayfa