Pakistan'da dünyanın en büyük dördüncü petrol ve gaz rezervi bulundu!

Pakistan'ın karasularında ülkenin enerji ve ekonomik kaderini değiştirecek büyüklükte petrol ve gaz rezervi bulundu.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 14:05
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 14:22
Pakistan'da dünyanın en büyük dördüncü petrol ve gaz rezervi bulundu!
Kübra Şenal Editör

Pakistan, yeni petrol ve gaz rezervi bulduğunu açıkladı. Dünyanın en büyük dördüncü rezervi olduğu söylenen keşif, DawnNewsTV'deki haber ile doğrulandı.

DawnNewsTV'nin haberinde, üst düzey bir güvenlik yetkilisi, dost bir ülkeyle işbirliği yapılarak üç yıllık bir araştırma sonucunda bu rezervlerin bulunduğu belirtildi.

Üç yıllık araştırma sonucun da Pakistan'da petrol ve gez rezervi

Coğrafi araştırmalar sonucunda Pakistan, karasularında yer alan petrol ve doğal gaz yataklarının yerini tespit etti. İlgili birimler, bu kaynaklarla ilgili hükümete bilgi sundu. Yetkililer, bu girişimi Pakistan'ın "mavi su ekonomisinden" yararlanma çabası olarak nitelendiriyor. Halen ihale ve keşif tekliflerinin değerlendirilmekte olduğunu, yakın gelecekte sondaj çalışmalarının başlatılabileceğini ifade ediyorlar.

Keşif ve üretim süreci zaman alacak

Yetkililer, petrol ve doğal gaz çıkarmanın birkaç yıl sürebileceğini belirtti. Buna rağmen, bu keşfin sadece enerji kaynakları değil, aynı zamanda okyanustan çıkarılabilecek değerli mineraller ve elementler açısından da büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Ülkenin ekonomik gidişatını değiştirebilecek bu fırsat, hızlı ve doğru adımlar atıldığı takdirde, Pakistan'ın ekonomik kaderini dönüştürebilir.

Dünyanın dördüncü büyük petrol rezervi

Şu an dünya lideri Venezuela’nın 3,4 milyar varil petrol rezervi bulunurken, ABD kaya petrolü rezervlerinde başı çekiyor. Suudi Arabistan, İran, Kanada ve Irak da büyük rezervlere sahip ülkeler arasında yer alıyor. Pakistan ise rezerv listesine adını dördüncü sıraya yazdırdı.

"Keşfin kesinliği garanti değil" demişti

Eski Petrol ve Gaz Düzenleme Kurumu (OGRA) üyesi Muhammed Arif, bu keşif konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini belirtmişti. DawnNewsTV’ye yaptığı açıklamada, rezervlerin beklendiği gibi çıkmayabileceğini, bu nedenle kesin bir güvence vermenin zor olduğunu ifade etmişti.

Ayrıca, bu rezervlerin ülkenin enerji ihtiyacını karşılaması için üretim miktarı ve geri kazanım oranının belirleyici olacağını söylemişti.

5 milyar dolarlık yatırım ihtiyacı

Arif, rezervlerin çıkarılabilmesi için yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım gerektiğini ve deniz tabanından çıkarımın dört ila beş yıl sürebileceğini belirtti. Keşif başarılı olursa, kuyuların açılması ve yakıt üretim altyapısının oluşturulması için daha fazla yatırım yapılması gerekeceğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa