Karşıyaka'daki yangında defineci detayı! Tarihi eserler için...

İzmir Yamanlar Dağı’nda 13 Ağustos'ta çıkan ve 2 bin 196 hektarlık alanı etkileyen büyük orman yangınının altından defineciler çıktı. 5 kişi tutuklandı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 14:30
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 14:39
Karşıyaka'daki yangında defineci detayı! Tarihi eserler için...
DHA
Kaynak DHA

13 Ağustos Salı günü saat 21.30 sıralarında Yamanlar Dağı'ndaki TRT vericisinin alt kısmında başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangın, ekiplerin yoğun çabalarıyla 15 Ağustos'ta büyük ölçüde söndürüldü. Ancak aynı gün saat 21.00 sıralarında rüzgarın etkisiyle tekrar alevlenen yangın, Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçelerine kadar yayıldı. Yangın sonucu 17 ev yanarken, 105 ev boşaltılırken 44 iş yeri tahliye edildi. Duman altında kalan bölgede toplam 2 bin 196 hektarlık ormanlık alan zarar gördü.

Yangının altından defineciler çıktı

Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri yangının çıkış nedenine yönelik detaylı bir inceleme başlattı. Bölgedeki kamera kayıtlarını inceleyen ekipler, yangının tarihi eser kaçakçılığı için yapılan kaçak kazı faaliyetlerinden kaynaklandığı şüphesi üzerinde durdu. Bu kapsamda, kaçak kazı yaptıkları ve yangına sebebiyet verdikleri iddiasıyla 8 kişi gözaltına alındı.

40 obje, sahte polis kimlik kartları, pasaportlar ve imitasyon banknotlar

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, tarihi eser olduğu düşünülen 40 obje, sahte olduğu değerlendirilen polis kimlik kartları ve pasaportlar, ayrıca imitasyon banknotlar ele geçirildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden E.Y., S.K., ve M.İ., "Taksirle yangına neden olmak" ve "Kaçak kazı yapmak" suçlamalarıyla; D.Y. ve A.S. ise "Kaçak kazı yapmak" suçlamasıyla tutuklandı. Diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yangın ve kaçak kazı olayıyla ilgili soruşturma devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa