Temas olmadan bulaşan virüs yayılıyor

Kuş ve memeli türlerinde yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi virüsü olan HPAIV Antarktika'da tespit edilmesi izole bölgeyi ve dünyayı tehdit ediyor.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 14:45
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 15:41
Temas olmadan bulaşan virüs yayılıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Antarktika, dünya üzerindeki en izole bölgelerden biri olmasına rağmen, ölümcül bir kuş gribi salgınıyla karşı karşıya.

İlk kez, bölgede kuş ve memeli türlerinde yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi virüsü (HPAIV) tespit edildi. 

2021'den bu yana Avrupa'dan Amerika kıtasına yayılan H5N1 virüsünün bir türü olan "clade 2.3.4.4b", birçok kuş ve memeli türünde büyük ölümlere neden oldu ve göçmen kuşlar aracılığıyla Antarktika'ya kadar ulaştı.

Britanya Antarktika Araştırmaları Kurumu (BAS), Antarktika'nın ekosistemlerinin birçok kuş ve deniz memelisi türü için önemli bir sığınak olduğunu belirtti. Özellikle albatroslar ve penguenler, bu salgından ciddi şekilde etkilenebilir. 

Güney Georgia Adaları'nda 2023'te başlayan salgın, kısa sürede yayıldı ve Aralık 2023'e kadar 33 kuş ve 17 memeli ölümü kaydedildi. Virüs, özellikle kara kaşlı albatroslar ve güney fırtına kuşlarında yaygın olarak görülmeye başlandı.

Bu salgın, Antarktika'nın yerel ve izole türleri için büyük bir tehdit oluşturuyor. Adélie penguenleri ve Antarktika karabatakları gibi türler virüsten etkilenme riski altında. Eğer virüs Antarktika ana karasına yayılırsa, bu bölgedeki hassas ekosistemler ve yerel türler geri dönüşü olmayan kayıplar yaşayabilir.

ABD'de de HPAIV virüsü vakaları görülmeye devam ediyor. CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, insanlara bulaşma riski düşük olarak değerlendirilse de, bazı vakalar insanlardan insanlara bulaşma ihtimaline karşı dikkatle izleniyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa