Bakan Fidan, Yerlikaya ve Kalın Özbekistan yolcusu!

Dışişleri Bakanı Fidan, İçişleri Bakanı Yerlikaya ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile birlikte yarın Özbekistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.

Kübra Şenal Editör
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 15:10
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 15:22
Bakan Fidan, Yerlikaya ve Kalın Özbekistan yolcusu!
Kübra Şenal Editör

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 12 Eylül 2024 tarihinde yapılacak ziyarette, başta güvenlik meseleleri olmak üzere ikili ve çok taraflı iş birliği konularının görüşüleceği belirtildi.

Ziyaret sırasında iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çeşitli temaslarda bulunulması planlanıyor.

Türkiye-Özbekistan arasındaki iş birliği derinleşecek

Görüşmelerde, haziran ayında Türkiye'de yapılan Türkiye - Özbekistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi (YDSK) Üçüncü Toplantısı'nda alınan kararların takibinin yapılması öngörülüyor. Ekonomi, savunma sanayii, enerji, ulaşım, kültür, eğitim, düzensiz göç, terörle mücadele ve güvenlik gibi alanlarda iş birliğinin daha da derinleştirilmesi bekleniyor.

Türk Devletleri Teşkilatı

Ziyaret sırasında, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) başta olmak üzere, bölgesel gelişmeler ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki iş birliği konularının kapsamlı bir şekilde ele alınması planlanıyor. Ayrıca, Fidan’ın Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından kabul edilmesi de bekleniyor.

Dış politika ve güvenlik alanlarında iş birliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in liderliğinde iki ülke arasındaki ilişkiler her alanda gelişme gösteriyor. Dış politika ve güvenlik alanlarında iş birliğini artırmak için Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ile istihbarat kurumları arasındaki eş güdüm ve iş birliği hız kazanmış durumda. Özbekistan ile Kapsamlı Stratejik Ortaklık mekanizması çerçevesinde, iki ülke arasındaki üst düzey temaslar da sürüyor.

Haziran ayında Mirziyoyev'in Ankara'ya yaptığı ziyarette, YDSK Üçüncü Toplantısı sonucunda iki ülke liderleri tarafından imzalanan Ortak Bildiri ile stratejik iş birliğinin daha da derinleştirilmesi kararı alınmıştı. Bu ziyaret sırasında, enerjiden tarıma, ticaretten yatırıma kadar birçok alanda 18 anlaşma imzalanmıştı ve bu anlaşmalar, ikili ticari ilişkilerde önemli bir ivme yaratmıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa