İzmir Büyükşehir, İzmirlilerin çok sevdiği midyeleri de öldürdü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarattığı felaket seviyesindeki kirlilik sebebiyle sadece balıklar değil, dayanıklılığıyla bilinen midyeler de öldü.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 16:54
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 17:20
İzmir Büyükşehir, İzmirlilerin çok sevdiği midyeleri de öldürdü!
AA
Kaynak AA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yarattığı kirliliğe, son derece dayanıklı oluşuyla bilinen midyeler bile dayanamadı. Balık ölümlerinin ardından midyeler de, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kurbanı oldu.

İzmir Körfezi'nde deniz canlıları yok oluyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Profesör Doktor Alper Doğan, İzmir Körfezi'nde balık ölümleri ve kötü kokunun yanı sıra midyeler de dahil birçok deniz canlısının yok olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkanı Profesör Doktor Alper Doğan

Körfezde kirlilik kaynağı araştırılıyor

20 Ağustos'ta İzmir'in Bayraklı ilçesi kıyılarında çok sayıda ölü balık görülmesinin ardından, kirlilik kaynağını bulmak için çalışmalar hız kazandı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi uzmanları, "İzmir Körfezindeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi" başlıklı bir rapor hazırladı.

Deniz dibindeki canlılık da yok oldu

Profesör Doktor Alper Doğan, AA'ya yaptığı açıklamada, sadece balıkların değil, deniz tabanındaki canlılığın da ciddi şekilde etkilendiğini belirtti. Doğan, daha önceki örneklemelerde 19 türe ait 1.486 birey tespit ettikleri bir bölgede, bu yıl yalnızca 4 türe ait 7 bireyin kaldığını kaydetti.

Havaların soğuması çözüm olabilir

Doğan, kısa vadede ölümleri önlemek için havaların soğumasının önemli olduğunu belirtti. Soğuyan havayla birlikte suyun oksijen tutma kapasitesinin artacağını ve canlıların oksijen ihtiyaçlarının azalacağını ifade etti. Ayrıca, iç körfezdeki bazı bölgelerin havalandırılmasıyla balık ve diğer canlıların kurtarılabileceğini dile getirdi.

Orta körfezdeki kirlilik, balıkların kaçışını engelliyor

Körfezdeki ölümlerin yaygınlaşmasında, orta körfezin de kirli olmasının önemli bir rol oynadığını söyleyen Doğan, eskiden balıkların iç körfezden dış körfeze kaçabildiğini, ancak şimdi orta körfezdeki kirlilik nedeniyle bu kaçışın engellendiğini vurguladı.

Oksijen eksikliği temel sorun

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Profesör Doktor Tolga Dinçer, alınan numunelerde mikrobiyolojik ya da paraziter bir bulguya rastlanmadığını, bu durumun körfezdeki balık ölümlerinin oksijen eksikliğinden kaynaklandığını gösterdiğini belirtti.

EÜ (Ege Üniversitesi) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Profesör Doktor Tolga Dinçer

Bilimsel çalışmalarla destek sürecek

EÜ Rektörü Profesör Doktor Necdet Budak, İzmir Körfezi'ndeki çevresel sorunlara karşı duyarlılıklarını dile getirerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü çalışmalara bilimsel destek vermeye devam edeceklerini açıkladı.

EÜ (Ege Üniversitesi) Rektörü Profesör Doktor Necdet Budak

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa