DMM'den "RTÜK, Halk TV'ye mimik cezası verdi" iddiasına yalanlama

Halk TV'nin ortaya attığı, Cumhuriyet ve Birgün'ün peşinden koştuğu safsata, DMM (Dezenformasyonla Mücadele Merkezi) tarafından yalanlandı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 17:49
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 18:01
DMM'den ''RTÜK, Halk TV'ye mimik cezası verdi'' iddiasına yalanlama
AA
Kaynak AA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: "RTÜK, Halk TV'ye mimik cezası vermedi"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Halk TV'ye yönelik iddialara dair açıklama yaptı. "RTÜK Halk TV'ye mimik cezası verdi" şeklinde bazı basın organlarında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Mimik cezası iddiası yalanlandı

DMM'nin açıklamasında, 5 Eylül 2024 tarihinde Halk TV'de yayımlanan bir programda, program konuğu Cem Toker'in Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli hakkında sarf ettiği sözlerin, kişilik haklarını ihlal eden ve küçük düşürücü nitelikte olduğu belirtildi. Bu sebeple, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kanuna aykırı yayın nedeniyle Halk TV'ye para cezası uygulandığı ifade edildi.

RTÜK’ün verdiği ceza detayları

RTÜK'ün ceza gerekçesi olarak 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinin 1. fıkrasının (ç) bendine atıfta bulunuldu. Bu maddeye göre, yayın hizmetlerinde insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olunması gerektiği vurgulandı. Kuruluşun bu ilkeyi ihlal ederek kişi veya kuruluşları eleştiri sınırlarını aşan, küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadeler kullanması nedeniyle %3 oranında idari para cezası verildiği kaydedildi.

Olayın geçmişi

RTÜK, zaman zaman medya kuruluşlarına yönelik cezalar verebiliyor. Halk TV'ye verilen bu ceza, Cem Toker'in Devlet Bahçeli'ye yönelik ifadelerinin ardından gündeme geldi. Ancak bazı haber organlarında bu ceza, "mimik cezası" olarak lanse edilince, DMM açıklama yaparak bu iddianın doğru olmadığını vurguladı. Geçmişte benzer dezenformasyon vakaları da yaşanmış ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren haberlerin düzeltilmesi için resmi kurumlar devreye girmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa