AYM Başkanı'ndan manidar sözler: Bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür hesabı bizden sorulur

AYM Başkanı Kıratlı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı bir törendeki şu sözleri dikkat çekti: "Bütün defterler dürülür hesabı bizden sorulur"

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 18:03
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 18:47
AYM Başkanı'ndan manidar sözler: Bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür hesabı bizden sorulur
AA
Kaynak AA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) düzenlenen, Metin Kıratlı'nın üyeliğe seçildiği törende dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özkaya, Kur’an-ı Kerim’den ayetler ile başladığı konuşmasında, adaletin ve sorumluluğun önemine değindi.  "Bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür ve hesabı bizden sorulur. Yanlışlardan kaçınalım ve bugünün kıymetini bilelim" sözleriyle uyarıda bulundu.

"Adalet ahlaki bir erdemdir"

Konuşmasında adalet kavramının önemine vurgu yapan Özkaya, "Bir şeyi yerli yerine koymak, herkese layık olduğu değeri vermek olarak tanımlanan adalet, her zaman ahlaki bir erdem olarak kendini göstermiştir" dedi. Toplumun huzuru, iç barışı ve güvenliğinin adalet ile sağlanabileceğini belirten Özkaya, devletin ayakta kalmasının da adaletle mümkün olduğunu ifade etti.

"Atatürk’ün adalet anlayışı temel olmuştur"

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık, özgürlük ve geleceği adaletle ilişkilendirdiğini hatırlatan Özkaya, "Atatürk'ün adalet anlayışı, hukuk sistemimizin ve toplumun adalet arayışının temelini oluşturmuştur" dedi.

Hakim ve savcılara uyarı: "Adaleti kendi keyfinize göre eğip bükmeyin"

Yargı mensuplarına sorumluluklarını hatırlatan Özkaya, hakim ve savcıların adaletin tesisinde en önemli role sahip olduğunu söyledi. Yargı kararlarının, öznel duygulardan ve dış baskılardan uzak, tarafsız ve objektif olarak alınması gerektiğini vurguladı. "Adaleti kendi keyfi arzularınıza uydurmaya kalkışmayın" diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

"Bağımsız ve tarafsız yargı şarttır"

Özkaya, bağımsız ve tarafsız yargının, anayasal düzenin güvencesi olduğunu ifade etti. "Bağımsız ve tarafsız yargının varlığı, ancak bağımsız ve tarafsız hakimlerle mümkündür" diyerek, yargı bağımsızlığının önemine dikkat çekti.

Hakimlere yönelik konuşmasını sürdüren Özkaya, yakınları dahi olsa adaletin her zaman gözetilmesi gerektiğini belirtti. "Yakınlarınızın işlerine bakamıyorsunuz, ancak genel prensibi vurgulamak için söylüyorum; adaletle hükmedin, haktan şaşmayın" dedi. Özkaya, kin, hırs ve çıkar ilişkilerinin adaleti gölgelememesi gerektiğini belirterek, "Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin" dedi. Adaletin zedelenmesi durumunda toplumda kaosun başlayacağını ifade eden Özkaya, "Adaletle hükmedilmeyen yerlerde kargaşa olur, düzen bozulur" sözleriyle yargı mensuplarını uyardı.

"Bir gün hesap sorulacak"

Özkaya, Kur’an-ı Kerim'den ayetlerle yaptığı uyarıda, "Bugün adalet dağıtıyoruz, fakat unutmayalım ki bizler de bir gün sorguya çekileceğiz. Yanlışlardan kaçınalım, bir gün bize de hesap sorulacak" ifadelerini kullandı.

Görev sorumluluğunun bilincinde olunması gerektiğini ifade eden Özkaya, "Devletimize, milletimize ve vatanımıza karşı olan görevlerimizi hakkıyla yerine getirmeliyiz" dedi. Ayrıca, bilgi ile amel etmek gerektiğini, aksi takdirde bilginin faydasız olduğunu vurguladı.

"Türk devletini bölmeye kimsenin gücü yetmez"

Anayasa'nın 3. maddesine değinen Özkaya, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne dikkat çekti. "Türk milletini ve Türk devletini parçalamaya kimsenin gücü yetmez. Yeter ki birbirimize düşman olup, dış düşmanlara fırsat vermeyelim" dedi.


"Aklı fitneye alet etmeyelim"

Özkaya, konuşmasının sonunda aklın önemine değinerek, "Aklımızı fitneye alet etmeyelim. Bu dünya iki cihanın da anahtarıdır. Her anımızı iyi değerlendirmeliyiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Son olarak, bireysel başvurulara değinen Özkaya, Anayasa Mahkemesi’nin başvuruların konusuna göre aciliyet ve önem sıralaması yaparak farklı incelemeler gerçekleştirebileceğini belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa