Türkiye, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmayı kınadı

Türkiye, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşması imzalanmasını kınadı.

CS
Canan Salman Editör
YAYINLAMA
11 Eylül 2024 22:58
GÜNCELLEME
11 Eylül 2024 23:55
Türkiye, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmayı kınadı
CS
Canan Salman Editör

ABD, Akdeniz’deki dengeleri etkileme potansiyeli taşıyan bir adım attı.

Türkiye’yi F-35 programından çıkaran ABD, bölgedeki denge politikasında geri adım olarak nitelenebilecek bir anlaşmaya hazırlanıyor.

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" hazırlandı.

Ankara’dan buna tepki gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı, "ABD ile GKRY arasında savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde bir yol haritası imzalanmasını kınıyoruz." diyerek tepkisini ortaya koydu.

Türk Dışişleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığınca konuya ilişkin olarak yayımlanan açıklamada belirtilen görüşleri paylaştığını duyurdu.

KKTC makamlarının ortaya koyduğu haklı tepkinin tümüyle desteklendiğinin altı çizildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD ve GKRY arasındaki adımların, Kıbrıs Türk tarafının güvenliği hilafına olduğuna işaret edildi.

Bölgesel istikrara zarar verebilecek politikaların gözden geçirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, bu adımların, ABD’nin Kıbrıs Adası’na yönelik tarafsız tutumuna zarar verdiği uyarısı yapıldı.

Açıklamada, ana vatan ve garantör devlet Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü'nün güvenliğini ve refahını her koşulda sağlamaya devam edeceği de vurgulandı.

ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında, uluslararası güvenlik endişeleri gerekçesiyle "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşması imzalanmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Avrupa ve Doğu Akdeniz'in istikrar ve güvenliğinin ABD ile GKRY için hayati önem taşıdığını belirterek anlaşmayı savunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa