KKTC’den ABD’ye “GKRY ile anlaşma” tepkisi!

KKTC Dışişleri Bakanlığı, ABD ile GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) arasında yapılan anlaşmaya tepki geldi: ABD artık açık bir taraf!

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 10:08
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 10:40
KKTC’den ABD’ye “GKRY ile anlaşma” tepkisi!
AA
Kaynak AA

KKTC'den ABD'ye çağrı: "Kıbrıs konusundaki tarafgir tutumu sona erdirin"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşmasına tepki gösterdi. KKTC, ABD'yi Kıbrıs konusunda taraflı tutumunu sona erdirmeye çağırdı.

ABD'nin Rum tarafına desteği eleştirildi

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, KKTC Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin son dönemde GKRY'ye artan desteğini eleştiren bir açıklama yaptı. ABD Donanması'na ait savaş gemilerinin Güney Kıbrıs limanlarını ziyaret etmesi ve ABD'nin GKRY'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararının her yıl yenilenmesi, Washington’un Kıbrıs Rum tarafına verdiği desteğin somut göstergeleri olarak nitelendirildi.

"Tehlikeli destek dengeleri bozuyor"

KKTC Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin bu desteğinin Doğu Akdeniz'deki hassas dengeleri bozabileceğini vurguladı. Bakanlık açıklamasında, "ABD'yi sağduyulu davranmaya ve Kıbrıs meselesinde tarafsız olmaya çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

KKTC'den olası tehditlere karşı hazırlıklı mesajı

Açıklamada ayrıca, Kıbrıs Türk halkı aleyhine oluşabilecek herhangi bir tehdide karşı KKTC'nin her daim hazırlıklı olduğu vurgulandı. "Anavatan Türkiye ile birlikte gerekli görülen adımları atma hakkımızı saklı tutuyoruz." denildi.

ABD ile GKRY arasında savunma işbirliği

ABD ile GKRY arasında imzalanan "İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşması, uluslararası güvenlik endişelerine karşı atılan bir adım olarak duyurulmuştu. Pentagon’un açıklamasına göre, Avrupa ve Doğu Akdeniz'in güvenliği hem ABD hem de GKRY için hayati önem taşıyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa