Polikistik over sendromuna dikkat! Her 7 kadından birinde görülüyor

Uzmanlardan kadınlara önemli uyarı var: Türkiye’de yaşayan her 7 kadından en az birinde görünüyor: Polikistik over sendromuna dikkat!

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 10:19
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 10:55
Polikistik over sendromuna dikkat! Her 7 kadından birinde görülüyor
DHA
Kaynak DHA

Polikistik over sendromu yaygın bir sorun

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doçent Doktor Yusuf Aytaç Tohma, polikistik over sendromunun (PKOS) üreme çağındaki kadınlar arasında sık görüldüğünü belirterek, bu rahatsızlığın yumurtlama bozukluğu, androjen hormonlarının artışı ve yumurtalıklarda küçük kist oluşumuna yol açtığını ifade etti. Türkiye’de her 5-7 kadından birinde rastlanan bu durumun belirtileri arasında adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce, saç dökülmesi, kilo alma ve zor kilo verme yer alıyor.

Tedavi sürecinde ilk adım: Kilo kontrolü

Doç. Dr. Tohma, polikistik over sendromu olan ve doğal yolla çocuk sahibi olamayan hastalar için ilk tedavi adımının sağlıklı beslenme ve kilo verme olduğunu vurguladı. Ardından yumurtlama tedavilerinin uygulandığını belirten Tohma, bu süreçlerden sonuç alınamayan hastalara aşılama ya da tüp bebek tedavisinin önerildiğini ve başarılı sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Polikistik over sendromu yaygın belirtileri

Doç. Dr. Tohma, "PKOS, kadınların yaklaşık %6-19’unda görülmektedir" diyerek, bu sendromun yumurtlama bozukluğuna ve adet düzensizliklerine yol açtığını söyledi. Erkeklik hormonu artışına bağlı tüylenme, sivilce, saç dökülmesi gibi belirtilerin de görüldüğünü aktaran Tohma, bu durumun kilo alımını zorlaştıran insülin direnciyle de ilişkili olduğunu belirtti. Adet düzensizliği, kilo alma ve tüylenme gibi şikayetleri olan kadınların zaman kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo yöntemi

Doç. Dr. Tohma, polikistik over sendromu olan hastalarda tüp bebek tedavisinde genellikle dondurulmuş embriyo transferi yönteminin tercih edildiğini belirtti. Yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHHS) riskine dikkat çeken Tohma, bu riskin önüne geçmek amacıyla embriyoların dondurulduğunu ve hormon seviyeleri normale döndüğünde transfer işlemlerinin başlatıldığını ifade etti.

Sağlıklı yaşam tarzı önem taşıyor

PKOS’lu hastalarda kilo alımının yaygın olduğunu belirten Tohma, bunun insülin direnci ile bağlantılı olduğuna işaret etti. Hastaların kilo vermelerinin tedavinin ilk adımı olduğunu vurgulayan Tohma, beslenme programlarının lif ve protein açısından zengin olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, işlenmiş gıdalardan uzak durulmasının ve düzenli spor yapılmasının önemine dikkat çekti. Polikistik over sendromu hastalarının kilo alımı ve kısırlık nedeniyle stres ve depresyona yatkın olduğunu belirten Tohma, bu hastalara psikolojik danışmanlık almanın da faydalı olabileceğini aktardı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa