Türkiye’de yapay zeka kullanma oranı düştü

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'nda yapay zeka kullanımı yüzde 4,4'e düştü.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 10:57
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 12:12
Türkiye’de yapay zeka kullanma oranı düştü
O
Onur Çetinkaya Editör

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması'na göre, 2024 yılında Türkiye'deki girişimlerin yapay zeka kullanımı oranında bir düşüş yaşandı. 

Yapay zeka kullanımında düşüş

2023 yılında girişimlerin yüzde 5,5’i yapay zeka teknolojisi kullandığını bildirirken, bu oran 2024 yılında yüzde 4,4’e geriledi.

Büyük ölçekli girişimlerde yapay zeka kullanımı daha yaygın olsa da, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu teknolojinin benimsenme oranı daha düşük seviyelerde kaldı. 

250 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin yüzde 22,3'ü yapay zeka kullanırken, 10-49 çalışanı olan girişimlerde bu oran yalnızca yüzde 3,5 olarak gerçekleşti.

Yapay zeka teknolojisini kullanmayı düşünen ancak henüz kullanmayan girişimlerin oranı ise yüzde 8,4 olarak belirlendi. 

Ancak bu girişimlerin çoğu, yapay zeka kullanmamalarının başlıca nedeni olarak uzmanlık eksikliği yüzde 78,9, yüksek maliyetler yüzde 74,2 ve mevcut ekipman ya da sistemlerle uyumsuzluğu yüzde 69,3 işaret etti. 

Bu, yapay zeka teknolojilerine olan ilgiyi artırmak için eğitim, altyapı geliştirme ve maliyetlerin düşürülmesi gibi adımların gerekli olduğuna işaret ediyor. 

Bu durum, Türkiye'de dijitalleşme ve yapay zeka entegrasyonu konusunda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa