Türkiye'nin ilk "yüksek hızlı asansörü" için çalışmalar başladı

EKA (Emlak Konut Asansör), yüzde 100 yerli ve milli olmak üzere Türkiye’nin ilk yüksek hızlı asansörünü üretmek için çalışmalara başladı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 11:07
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 11:23
DHA
Kaynak DHA

Türkiye'nin ilk yerli yüksek hızlı asansörü için çalışmalar başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Konya'da bulunan Emlak Konut Asansör (EKA) Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. fabrikasında, Türkiye'nin ilk yerli ve yüksek hızlı asansörünün üretimi için çalışmalara başlandığını açıkladı. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, fabrikanın yerli üretim hedefi ve çevreye duyarlı yapısıyla dikkat çektiğini belirtti.

%100 yerli üretim hedefi

Bakan Kurum, paylaşımında fabrikanın sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji kullanan bir tesis olduğunu vurgulayarak, "İnşaat sektöründe %100 yerli üretim hedefiyle, Türkiye'nin ilk yüksek hızlı asansörünü hayata geçirmek için çalışmalarımıza başladık" dedi. Fabrikanın ileri teknolojiyle donatıldığını ve bu sayede dünya çapında rekabetçi bir konuma ulaştıklarını da belirtti.

6 metre/saniye hızında asansör üretimi

EKA Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, Türkiye'nin ilk 6 metre/saniye hızında yüksek hızlı asansörünü üretmek için Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Bayraktar, "Şu anda ürün tasarım aşamasındayız. En kısa sürede testlerimizi gerçekleştirip sertifikasyon sürecine başlayacağız" dedi. Amaçlarının, yerli ve milli bir dünya markası haline gelmek olduğunu vurguladı.

Deprem bölgesine yönelik çalışmalar

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası EKA'nın ihracat çalışmalarını yavaşlatarak deprem bölgesine odaklandığını belirten Bayraktar, "Asrın felaketi sonrası bölgeye yüzlerce asansör gönderdik. Önceliğimiz her zaman kendi ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak" diye konuştu. Bayraktar, Emlak Konut GYO, TOKİ ve EPP gibi Bakanlık iştirakleriyle uyum içinde çalıştıklarını ifade etti.

5 milyar dolarlık ihracat hedefi

Bakanlıktan yapılan açıklamada, EKA’nın Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda üretime başladığı ve %91,46 yerlilik oranına ulaştığı bildirildi. Şirketin, %100 yerli üretim ve 5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünyanın lider 7 asansör firması arasına girmeyi planladığı belirtildi. Akıllı yazılımlar ve robotik sistemlerle üretim yapan EKA, %35 genç istihdam oranıyla da dikkat çekiyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa