Güney Kore'de doktor krizi yaşanıyor

Güney Kore'de, acil servis doktorlarının sayısı ülke genelinde yüzde 40'tan fazla azaldığı gözlendi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 11:42
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 11:51
Güney Kore'de doktor krizi yaşanıyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Güney Kore'de sağlık sektöründe yaşanan kriz, özellikle acil servis doktorlarının sayısındaki dramatik düşüşle kendini gösteriyor.

2023 yılında 914 acil servis doktorunun görev yaptığı büyük eğitim hastanelerinde, bu sayı 2024 yılında 535'e düştü. Bu yüzde 40'tan fazla bir azalmayı temsil ediyor. Stajyer doktorların sayısındaki düşüş ise daha da çarpıcı; 2023'te 386 stajyer acil serviste görev yaparken, bu yıl sayı yalnızca 33’e geriledi.

Bu durumun en büyük nedenlerinden biri, Güney Kore hükümetinin tıp fakültelerine giriş kotasını artırma planına karşı düzenlenen protestolar. Hükümet, kırsal alanlarda ve bazı kritik tıbbi hizmetlerde yetersizliği gidermek amacıyla tıp fakültesi kontenjanlarını 2 bin kişi artırma kararı almıştı. Ancak doktorlar, bu planın tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağını savunarak protestolara başladı.

Stajyer ve asistan doktorlar, hükümetin bu kararına tepki olarak iş yerlerinden toplu halde istifa ettiler. İstifaların ardından acil servisteki kritik görevlerde doktor açığı nedeniyle hemşirelere kalp masajı ve ilaç tedavisi gibi sorumluluklar devredildi. Ayrıca, doktorların eksikliği nedeniyle bazı hastaneler acil servis hizmetlerini kısmen askıya alma noktasına geldi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, protestolara karşı taviz vermeyeceklerini ve kontenjan artışı planının uygulanacağını belirtirken, sağlık sektöründe bu durumun olumsuz etkileri hala devam ediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa