MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz!

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son 1 haftada 95 PKK'lı teröristin etkisizleştirildiğini bildirdi.

AA
Kaynak AA-DHA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 12:02
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 13:01
MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz!
AA
Kaynak AA-DHA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan terörle mücadele açıklaması

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında, terörle mücadele operasyonları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi

Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir hafta içinde toplam 95 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, yılbaşından bu yana Irak ve Suriye’nin kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayısının 1.963’e ulaştığını söyledi. Bu rakamın 983'ünün Irak'ta, 980'inin ise Suriye'de gerçekleştirilen operasyonlarla etkisiz hale getirildiğini vurguladı.

Irak’ın kuzeyine hava harekatı düzenlendi

Aktürk, 2 ve 9 Eylül tarihlerinde Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerine düzenlenen hava harekâtlarında, terör örgütüne ait 41 hedefin başarıyla imha edildiğini belirtti. Hedefler arasında mağaralar, sığınaklar, barınaklar ve terör örgütünün kullandığı tesisler yer alıyor. Harekatlarda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanıldığına dikkat çeken Aktürk, ilk belirlemelere göre 27 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

2 PKK'lı terörist teslim oldu

Bu hafta içerisinde terör örgütü PKK’dan kaçarak Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından ayrılan 2 teröristin daha Habur’daki Hudut Karakolu'na teslim olduğunu belirten Aktürk, teslim olan teröristlerin ifadelerinin alındığını söyledi.

Sınır güvenliğinde önemli başarılar

Aktürk, sınır güvenliği konusunda son bir haftada yasa dışı yollarla Türkiye'ye girmeye çalışan 493 kişinin yakalandığını, 1.545 kişinin ise sınırdan geçemeden engellendiğini bildirdi. Yakalananlar arasında 6 terör örgütü mensubunun da bulunduğunu ifade etti. 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı geçiş girişiminde bulunan 10.091 kişinin yakalandığını, 75.332 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini belirtti.

ABD ve Güney Kıbrıs anlaşması kınandı

Aktürk, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşmasını da sert bir şekilde eleştirerek, KKTC’yi yok sayan ve GKRY'yi adanın tek temsilcisi olarak gören bu yaklaşımı şiddetle kınadıklarını ifade etti.

DAHA FAZLA AYRINTI

Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yürütülen operasyonlarda, son bir haftada 95 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terörle mücadelede "kaynağında yok etme" stratejisini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı.

Operasyonlar süratle devam ediyor

Aktürk, operasyonların sahadaki gereksinimlere uygun, öngörülemez, hızlı ve sürekli olarak icra edildiğini belirterek, "Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 1 Ocak’tan bu yana toplamda 1.963 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bunlardan 983’ü Irak’ın, 980’i ise Suriye’nin kuzeyinde etkisiz hale getirilmiştir." dedi.

Terör hedeflerine hava harekatları düzenlendi

Irak'ın kuzeyindeki Metina, Zap, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde 2 ve 9 Eylül tarihlerinde düzenlenen hava harekatlarına değinen Tuğamiral Aktürk, "41 terör hedefi başarıyla imha edilmiştir. Bu hedefler arasında mağara, sığınak, depo ve barınma tesisleri yer alıyor. İlk belirlemelere göre 27 terörist etkisiz hale getirilmiş olup, kıymetlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca bu hafta içerisinde 2 PKK'lı terörist daha Habur'daki hudut karakolumuza teslim olmuştur." şeklinde konuştu.

Şehitlerimiz unutulmadı

Tuğamiral Aktürk, 9-11 Eylül tarihlerinde şehit olan Piyade Üsteğmen Ömer Fatih Ayar, Topçu Uzman Çavuş Mehmet Kökcü ve Piyade Uzman Çavuş Onur Çapan’a Allah’tan rahmet diledi. Şehitlerin anısı toplantıda saygıyla anıldı.

Yasa dışı geçişler önlendi

Hudut güvenliği konusuna da değinen Aktürk, son bir haftada yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 493 kişinin yakalandığını, 1.545 kişinin ise sınırı geçemeden engellendiğini belirtti. Yakalanan şahıslar arasında 6 terör örgütü mensubu da bulunuyor. Aktürk, "1 Ocak’tan bu yana yakalanan kişi sayısı 10.091'e, sınırı geçemeden engellenen kişi sayısı ise 75.332’ye ulaştı." diye ekledi.

Bölgesel ve küresel barışa katkılar

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakan Yaşar Güler’in 8 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda restore edilen Savarona yatında incelemelerde bulunduğunu hatırlattı. Ayrıca, Bakan Güler'in 10 Eylül'de Batum’da düzenlenen "Üçlü Savunma Bakanları 11’inci Toplantısı"na katıldığını ve Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan arasında "Üçlü Mutabakat Metni"nin imzalandığını belirtti.

Bakan Güler’in Kazakistan temasları

Aktürk, Bakan Güler'in Batum'daki temaslarının ardından 11 Eylül'de Kazakistan'a resmi ziyarette bulunduğunu, burada ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı. Güler'in Kazakistan’daki temaslarının devam ettiğini de ekledi.

Türkiye-Yunanistan güven artırıcı önlemler

Aktürk, Türkiye ile Yunanistan arasında güven artırıcı önlemler kapsamında Orgeneral Metin Tokel’in Yunanistan 1. Ordu Komutanı'nı ziyaret ettiğini aktardı. Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.

İsrail’in Filistin’e saldırıları kınandı

Aktürk, İsrail’in Han Yunus'ta sivillerin kaldığı çadırlara yaptığı saldırıyı şiddetle kınadıklarını ifade etti. İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları sonucunda 41 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve birçok altyapı tesisinin yok edildiğini belirterek, uluslararası toplumun bu duruma sessiz kalmasını eleştirdi.

TSK'nın eğitim ve tatbikatları devam ediyor

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin hız kesmeden sürdüğünü vurguladı. 15-30 Eylül tarihleri arasında NATO Kısa Süreli İkaz tatbikatı, 16-19 Eylül tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası tatbikatının icra edileceğini söyledi. Ayrıca, NATO Deniz Muhafızı Harekatı kapsamında TCG Burakreis denizaltısının Doğu Akdeniz’de görevlendirildiğini ifade etti.

İzmir’e yapılan liman ziyaretleri

Aktürk, İzmir’de yapılan liman ziyaretlerine de değinerek, Arnavutluk ve Alman Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin İzmir’e geleceğini duyurdu. Ayrıca, İzmir’in kurtuluşunun 102’nci yılı etkinlikleri kapsamında TCG Sancaktar ve TCG Kınalıada gemilerinin İzmir halkının ziyaretine açıldığını belirtti.

Alper Gezeravcı, Uzay Komutanlığı'na atandı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanlarındaki faaliyetlerini her geçen gün artırdığını vurguladı. Bu kapsamda, Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığı’nın teşkilatlandırma sürecinin devam ettiğini belirtti. Aktürk, Milli Uzay Programı kapsamında insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın 2024 yılı genel atamalarıyla Uzay Komutanlığı emrine atandığını açıkladı.

TSK'nın doğal afetlerle mücadelesi

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin insani yardım faaliyetleri ve orman yangınlarıyla mücadelede aktif rol oynadığını belirtti. Özellikle 7-8 Eylül tarihlerinde Muğla’da çıkan orman yangınlarına 102 helikopterle 2.974 sorti yaparak önemli bir katkı sağladıklarını ifade etti. TSK’nın afet müdahalesi ve insani yardım faaliyetlerinde üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini vurguladı.

Yerli ve milli savunma sanayisi

Aktürk, TSK'nın yerli ve milli savunma sanayisiyle kabiliyetlerini daha da geliştirdiğine dikkat çekti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ait M60T tanklarının modernizasyonunun tamamlandığını ve Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi (Korkut) araçlarının kabul işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca, ASFAT ana yükleniciliğinde inşa edilen PNS BABUR gemisinin Pakistan’da hizmete girdiğini belirterek, geminin dost ve kardeş ülke Pakistan’a hayırlı olmasını diledi.

Bayraktar TB-2’nin başarısı ve teslimi

Aktürk, Kara Kuvvetleri envanterinde yer alan ve 10 bin saatlik uçuş süresini tamamlayan ilk Bayraktar TB-2 İHA'nın envanterden çıkarıldığını açıkladı. Başarıları dolayısıyla BAYKAR şirketine teslim edilen İHA’nın yerine, son teknoloji ürünü yeni bir SİHA’nın Silahlı Kuvvetler envanterine girdiğini ifade etti.

TSK'nın geniş kapsamlı görevleri

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, terörle mücadeleden sınır güvenliğine, uluslararası misyonlardan insani yardım faaliyetlerine kadar geniş bir alanda görevlerini başarıyla yerine getirdiğini ve bu görevleri Türk milletinin sevgisi ve güveniyle sürdüreceğini söyledi.

MSB'den ABD-GKRY anlaşmasına kınama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan "Savunma İşbirliğine İlişkin Yol Haritası" anlaşmasını şiddetle kınadıklarını açıkladı. KKTC'yi yok sayan bu yaklaşımın kabul edilemez olduğunu belirten bakanlık, "GKRY’yi adanın tek temsilcisi olarak gören bu tavır gözden geçirilmelidir" ifadesini kullandı.

Somali’ye gidecek araştırma gemisine Türk donanması refakat edecek

Basın bilgilendirme toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan MSB kaynakları, Somali’ye gönderilecek araştırma gemisine Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemilerinin eşlik edeceğini belirtti. Somali ile yapılan enerji anlaşmalarını hatırlatan yetkililer, sismik araştırma gemisinin gelecek ay Somali’ye gitmesinin planlandığını ve Deniz Kuvvetleri’nin bölgeye refakat gemileri göndereceğini söyledi.

Kara Harp Okulu mezuniyet töreni hakkında açıklama

Kara Harp Okulu’ndan mezun olan teğmenlerin görüntülerine ilişkin sorulara cevap veren MSB kaynakları, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti. Disiplinin TSK’nın temel ilkelerinden olduğunu vurgulayan kaynaklar, "Askerliğin temeli disiplin, binlerce yıllık tarihimizden süzülüp gelen milli ve manevi değerlerimizden oluşmaktadır. Bu çerçevede, disiplin mevzuatına uygun olarak gerekli incelemeler büyük bir hassasiyetle yürütülmektedir" dedi.

TSK'nın üstün disiplin anlayışı

Kaynaklar, TSK’nın üstün disiplin anlayışına dikkat çekerek, "Ordumuzun terörle mücadeleden hudut güvenliğine kadar tüm görevlerde üstün başarı sergilediği bu dönemde, kurumun yıpratılmaması gerektiği" vurgusu yaptı. Ordunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri doğrultusunda görevini en iyi şekilde yerine getirdiğini belirten yetkililer, olayların bağlamından koparılmaması gerektiğini ifade etti.

Mezuniyet andının tarihi

MSB kaynakları, Kara Harp Okulu mezuniyet andının ilk olarak 1999 yılında törenlere eklendiğini ve 2023’te Milli Savunma Üniversitesi Tören Yönergesi’nde yapılan değişiklikle güncel halini aldığını açıkladı.

ABD-GKRY anlaşmasına sert tepki

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan askeri anlaşmayı şiddetle kınadı. Bakanlık yetkilileri, bu anlaşmanın Kıbrıs Adası'na yönelik tarafsızlığa zarar verdiğini belirterek, "ABD'nin Kıbrıs Adası'ndaki tarafsız tutumunu zedeleyen bu adımlar kabul edilemez" dedi. KKTC'yi yok sayan bu yaklaşımın gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken kaynaklar, adada barışçıl bir çözüm için egemen eşitlik temelinde işbirliğinin şart olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Kıbrıs Türklerinin güvenliği konusundaki kararlılığı

MSB kaynakları, Kıbrıs Türk halkının güvenliği, huzuru ve refahının Türkiye için bir öncelik olduğunu ifade etti. Bakanlık yetkilileri, "Türkiye, Kıbrıs Türklerinin güvenliği için garanti ve ittifak anlaşmaları çerçevesinde kararlılıkla hareket etmeye devam edecektir" açıklamasında bulundu. Ayrıca, ABD'nin adada adil ve kalıcı bir barıştan bahsetmesine rağmen, bu tutumunu tarafsız bir yaklaşımla ortaya koymasının beklendiğini kaydetti.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki mutabakat

Bakanlık kaynakları, 10 Eylül 2024 tarihinde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında yapılan "Üçlü Savunma Bakanları Toplantısı"na da değindi. Görüşme sonrasında imzalanan "Üçlü Mutabakat Metni" ile üç ülke arasında savunma alanında işbirliğinin güçlendirileceği belirtildi. Mutabakat metni, ortak askeri eğitim, tatbikatlar ve terörle mücadelede işbirliğini kapsarken, bir sonraki toplantının 2025 yılında Türkiye'de yapılacağı ifade edildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa