Adana'da organ nakli ticareti davasında yeni gelişme! İsrailli de var

Adana Havalimanı’nda sahte pasaport taşıyan iki kişinin yakalanmasıyla açığa çıkan organ nakli ticareti soruşturmasında, 11 kişi hakkında dava açıldı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 12:34
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 12:50
Adana'da organ nakli ticareti davasında yeni gelişme! İsrailli de var
DHA
Kaynak DHA

Adana Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, Adana’ya gelen iki kişinin sahte pasaport taşıdığını tespit etti. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis, bu kişilerin Suriye uyruklu Zakarya Mohamad Zein (21) ve Abdurrahman Salim (20) olduğunu belirledi. Yapılan araştırmada, bu iki kişinin böbreklerini para karşılığında satmak için İsrailli alıcılarla anlaştıkları ve alıcılar Einat Abu Mdegem (28) ile Samir Abu Snini’nin (68) akrabaları gibi gösterilerek sahte pasaport düzenlendiği ortaya çıktı.

Sahte pasaportlarla 'organ ticareti' deşifre oldu

Sahte pasaportlarda Suriyeli kişilerin fotoğraflarının kullanıldığı, ancak isim ve diğer bilgilerin İsrailli alıcıların akrabalarına ait olduğu anlaşıldı. Teknik ve fiziki takip sonucu Türkiye ile İsrail arasındaki bir organ ticareti şebekesi deşifre edildi. Böbrek nakli için yapılan başvuruların Adana’da faaliyet gösteren sağlık turizmi acentesi yetkilisi Mehmet Akif Ulaş (58), çalışan Fatma Ören (50), tercüman Esra Demir (51) ve Ahmed Karahasan (31) tarafından gerçekleştirildiği belirlendi.

Para, dijital materyaller ve sahte pasaportlarla yakalandılar

Şüpheliler, organ nakli için Adana İl Sağlık Müdürlüğü Etik Komisyonu’na başvuracakları gün olan 2 Mayıs’ta polis tarafından operasyonla yakalandı. Şüphelilerin üzerinde ve bulundukları adreslerde yapılan aramalarda 65 bin dolar, 10 bin 400 lira, 994 İsrail şekeli, sahte pasaportlar ve dijital materyaller ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler arasında Zakarya Mohamad Zein, Abdurrahman Salim, Einat Abu Mdegem, Samir Abu Snini ve Mehmet Akif Ulaş da bulunuyordu.

11 sanık hakkında iddianame

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından savcı, 11 sanık hakkında "organ ticareti yapmak veya aracılık etmek" suçundan iddianame hazırladı. İddianamede, sanıklar için 9 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İlk duruşmada böbrek hastaları olan Samir Abu Snini ve Einat Abu Mdegem tahliye edilirken, diğer tutuklu sanıklar da 4 Eylül’de görülen ikinci duruşmada serbest bırakıldı.

İlk ifadeler: Parasızlıktan yaptık

Duruşmada sanıklardan Abdurrahman Salim ve Zakarya Mohamad Zein, paraya ihtiyaçları olduğu için böbreklerini satmaya karar verdiklerini, işlemin yasal olduğunu düşündüklerini belirtti. "Suç olduğunu bilmiyorduk. Hata yaptık. Parasızlıktan yaptık" ifadelerini kullandı. Mohamad Abu Mdegem ise kız kardeşi için böbrek satın almak üzere 65 bin dolar karşılığında anlaştığını, işlemin yasal olacağını düşündüğünü savundu.

Sağlık turizmi acentası yetkilisinden inkar

Sağlık turizmi acentası yetkilisi Mehmet Akif Ulaş, uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri yürüttüklerini ve kendilerine böbrek nakli için başvuran kişilere yasal prosedürler dahilinde hizmet verdiklerini iddia etti. Pasaportların sahte olduğundan şüphe duymadığını belirten Ulaş, "Pasaportu kontrol ettiğimde sahteliğinden şüphelenmedim. Bu konuda uzman da değilim" diyerek suçlamaları reddetti.

Tutuklu sanıklar için tahliye kararı

Mahkeme, sanıkların cezaevinde kaldıkları süreyi göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi. Tutuklu sanıklara yurt dışına çıkış yasağı getirilirken ayda bir kez güvenlik birimlerine imza verme şartı konuldu.

Böbrek hastası sanıklar için adli tıp kurumundan rapor istendi. Öte yandan eksiklerin tamamlanması için duruşma ertelendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa