Rusya ile Ukrayna savaşında kurallar değişiyor

İran’ın Rusya’ya balistik füze vermesi sonrası ABD ve İngiltere, Ukrayna'ya kendi silahlarıyla Rusya'yı vurmasına izin verecek.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 13:09
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 13:26
Rusya ile Ukrayna savaşında kurallar değişiyor
O
Onur Çetinkaya Editör

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta tansiyon, İran’ın Rusya’ya balistik füze vermesi ve Batı’nın Ukrayna’ya daha uzun menzilli silahlar sağlama planları ile tırmanıyor. 

İran'ın, Rusya'ya 150 km menzilli Fetih-360 balistik füzelerini sağlaması, ABD ve İngiltere'nin Ukrayna’nın Rus topraklarını Batı tarafından sağlanan silahlarla vurmasına izin vermeyi planlamalarına gerekçe oldu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’nin Kiev’e yaptığı ziyaret sırasında bu konunun Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye iletildiği iddia edildi. 

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna’nın Batı’dan aldığı silahları Rusya’ya karşı kullanmasına izin verme konusunda karar aşamasında olduklarını belirtti. 

Ukrayna’nın elinde ABD yapımı 300 km menzilli ATACAMS füzeleri ve İngiltere tarafından sağlanan 250 km menzilli Storm Shadow füzeleri bulunuyor. Bu silahların, Ukrayna’nın Donbas cephesinde Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılması muhtemel görünüyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Blinken ve Lammy’nin ziyaretinin bu yeni silah kullanımı izniyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve Batı’nın dünya kamuoyunu bu duruma hazırlamaya çalıştığını ifade etti. Peskov ayrıca Rusya’nın kendi silahlarıyla operasyonlarını sürdürdüğünü ve dış ülkelerden silah tedarikine ihtiyaçları olmadığını da söyledi. 

Gelişmeler sonrası savaşın kurallarının Batı ve Rusya arasında yeni bir seviyeye taşınacağına ve daha geniş çaplı bir gerilime yol açabileceği ise endişelendiriyor. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa