Yumurta üzerindeki rakamlar ne anlama geliyor?

Yumurtaların üzerinde bulunan 0, 1, 2, 3 rakamlarının ne anlama geldiği merak ediliyor. İşte yumurtalar üzerindeki kodların anlamları...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 13:40
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 14:15
Yumurta üzerindeki rakamlar ne anlama geliyor?
Hakan Öksüz Editör

Çeşitli yumurta üretim yöntemlerinin olması nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kod uygulaması başlatılmıştı. Yumurtaların üzerinde yer alan 0, 1, 2, 3 kodlarının ne anlama geldiği merak ediliyor.

Son dönemlerde sosyal medyada yayılan bir iddiaya göre 2, 3 ve 4 kodlarıyla başlayan yumurtaların ilaçlı olduğu ileri sürüldü. Bakanlığa bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yumurtaların üzerinde bulunan kodların, yetiştirme metoduna işaret ettiğini bildirerek söz konusu iddianın asılsız olduğunu aktardı.

Yumurtalar üzerindeki kodların anlamları

Peki yumurtaların üzerindeki rakamlar ne anlama geliyor? 

  • Kod "0" olan yumurtalar, organik yetiştiricilik ile üretiliyor. Bu yöntemle elde edilen yumurtalar, organik yemlerle beslenen, açık havaya erişimi olan ve sertifikalı işletmelerde yetiştirilen tavuklardan geliyor. 
  • Kod "1", açık dolaşım anlamına geliyor. Böntemle elde edilen yumurtalar, açık havaya çıkabilen, serbest dolaşabilen tavukların bulunduğu kümesten sağlanıyor. 
  • Kod "2", kafessiz yetiştiricilik anlamına geliyor ve kapalı bir kümes içerisinde serbestçe dolaşabilen tavuklardan elde edilen yumurtaları ifade ediyor. 
  • Kod "3", kafesli yetiştiricilik yöntemini tanımlıyor. Bu yöntemle elde edilen yumurtalar, kümeslerde kafeslerde yaşayan tavuklardan geliyor.

Yumurtalarda "4" kodu var mı?

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, söz konusu iddialara dair şöyle bir açıklamada bulundu:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa