Washington Post'tan “Ayşenur Ezgi Eygi”nin ölümünde yeni bulgular

Washington Post'un ortaya koyduğu bulgular, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail tarafından öldürülmesine dair yeni ayrıntıları çıkardı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 13:48
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 14:10
Washington Post'tan “Ayşenur Ezgi Eygi”nin ölümünde yeni bulgular
AA
Kaynak AA

Ayşenur Ezgi Eygi, sakin bir ortamda, hedef alınarak vuruldu

Washington Post (WP) gazetesi, Türk-Amerikan vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Batı Şeria'da düzenlenen bir gösteride İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında vurulduğunu ortaya koydu. Gazetenin haberine göre, Eygi, protestocuların geri çekildiği ve olayların yatıştığı bir esnada, İsrail askerleri tarafından hedef alındı. Haberde, Eygi'nin ölümüyle ilgili olarak 13 görgü tanığı, Beyta beldesi sakinleri ve yabancı aktivistlerin açıklamaları yer aldı. Ayrıca, Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) ve Faz3a adlı sivil toplum kuruluşu tarafından sağlanan 50'den fazla video ve fotoğraf analiz edildi.

İsrail ordusunun açıklamasına ters düşen bulgular

WP'nin haberine göre, İsrail ordusu, Eygi'nin "şiddetli bir çatışma sırasında kasıtsız olarak vurulduğunu" öne sürse de görgü tanıkları ve yapılan analizler, Eygi'nin vurulmasının, olayların yatışmasından yaklaşık 20 dakika sonra gerçekleştiğini gösterdi. Eygi'nin bulunduğu sırada protestocuların İsrail askerlerinden 200 metre uzaklıkta olduğu tespit edildi.

Görgü tanıklarının ifadeleri

Eygi'nin öldüğü gün, İsrail askerlerinin Filistinli göstericilere göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermilerle müdahale ettiği bildirildi. Faz3a'dan İsrailli aktivist Jonathan Pollak, olayların yatışmasının ardından yaklaşık 20 dakika geçtiğini ve ortamın nispeten sakin olduğunu belirtti. Pollak, askerlerden birinin silahını göstericilere doğrulttuğunu ve 2 el ateş açıldığını ifade etti. Gün boyunca Eygi'nin yanında olan Avustralyalı gönüllü Helen, silah seslerinden hemen sonra Eygi'nin yere düştüğünü gördüğünü söyledi.

İsrail ordusunun sessizliği

İsrail ordusu, WP'nin askerlerin neden protestocuların geri çekilmesinden sonra ve tehdit oluşturmayan bir mesafede ateş açtığı sorularına yanıt vermeyi reddetti.

Eygi'nin öldürülmesi ve İsrail ordusunun açıklaması

Türk-Amerikan vatandaşı olan 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen bir gösteride İsrail keskin nişancısının açtığı ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu, Eygi'nin başka bir göstericiyi hedef alan bir atış sırasında "kasıt olmadan" vurulmuş olabileceğini öne sürmüştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa