Dış kulak yolu enfeksiyonu neden olur?

Dış kulak yolu enfeksiyonu neden olur, işitme kaybına yol açar mı? Kulak çubuğu kullanımı, kulak enfeksiyonuna sebep olur mu? Detaylar haberde...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 15:58
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 16:58
Dış kulak yolu enfeksiyonu neden olur?
Hakan Öksüz Editör

Dış kulak yolu enfeksiyonları, neden olduğu kaşıntı ve ağrıyla hem çocukların hem de yetişkinlerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Meltem Bozacı Kılıçoğlu, bu enfeksiyonların sadece yaz aylarında değil, her mevsimde görülebileceğini vurguluyor.

Dr. Kılıçoğlu, özellikle kulak pamuğu veya tırnaklarla kaşımanın enfeksiyonun ilerlemesine neden olabileceğini belirterek, enfeksiyon riski taşıyan kişilerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini ifade ediyor.

"Her yaşta görülebilir"

Dış kulak yolu enfeksiyonunun her yaş grubunda ortaya çıkabileceğini belirten Opr. Dr. Kılıçoğlu, şu bilgileri paylaştı:

"İşitme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açabilir"

Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Dr. Kılıçoğlu, "Enfeksiyonun devam etmesi kulakta yoğun ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar çiğneme veya baş hareketleri sırasında artış gösterebilir. Şişlik veya tıkanma gibi belirtiler varsa geçici işitme kaybı ya da daha ciddi kulak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, tedavi edilmezse tekrarlama riski taşır. Özellikle suya maruz kalma veya hijyenin yetersiz olduğu durumlarda enfeksiyon yeniden görülebilir. Bu nedenle düzenli takip ve zamanında tedavi büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.

Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisi hakkında konuşan Op. Dr. Kılıçoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte enfeksiyon geçirenler daha fazla risk altında"

Daha önce dış kulak yolu enfeksiyonu yaşamış kişilerin risk altında olduğunu vurgulayan Dr. Kılıçoğlu, bağışıklığı zayıf bireylerin de enfeksiyona daha yatkın olduğunun altını çizdi.

Kılıçoğlu, "Yüzme veya duş sonrasında şikayetlerin tekrarlaması olasıdır. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, örneğin şeker hastaları, kemoterapi veya radyoterapi görenler ya da HIV pozitif hastalarda bu enfeksiyonun inatçı bir yapıda olduğunu görüyoruz. Bu gruptaki hastaların mutlaka bir KBB uzmanına muayene olmaları gerekiyor. Aksi takdirde enfeksiyon, kulak kemiğine, çevre dokulara ve boyun bölgesine yayılabilir ve daha ciddi bir tablo ortaya çıkabilir." dedi.

Kulak çubuğu kullanımı

Op. Dr. Kılıçoğlu, kulak çubuğu kullanımının yol açabileceği tehlikeler hakkında şunları söyledi:

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa