Kurtulmuş'tan 'yeni anayasa' mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül darbesinin 44'üncü yıl dönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda "1982 Anayasası'ndan kurtulma vakti gelmiştir" dedi.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 17:58
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 18:08
Kurtulmuş'tan 'yeni anayasa' mesajı
EK
Esra Koçak Editör

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Eylül 1980 darbesinin yıl dönümü vesilesiyle sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Kurtulmuş, darbenin ülkeye verdiği zararları vurgulayarak, yeni bir anayasa ihtiyacını bir kez daha dile getirdi. 

Kurtulmuş, açıklamasında, Türkiye'nin darbelerden büyük zarar gördüğünü belirtti. Şu ifadeleri kullandı:

"Demokrat ve özgürlükçü bir anayasa yapmalıyız"

Yeni anayasa ihtiyacına dikkat çeken Kurtulmuş, şu vurguyu yaptı:
"Milletimizin iradesini tam anlamıyla yansıtan, demokrat, sivil, kapsayıcı ve özgürlükçü bir anayasa yapmak zorundayız. Ancak böyle bir anayasa, toplumun her kesimini kucaklayabilir, hukukun üstünlüğünü sağlayabilir ve toplumsal barışı temin edebilir. Katılımcı demokrasiye dayanan, insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan bir anayasa, Türkiye'nin geleceği için en büyük güvencemizdir."

12 Eylül’ün karanlık yüzü

12 Eylül darbesinin ardından yaşanan zulümlere de değinen TBMM Başkanı Kurtulmuş, o dönemde vatandaşların haklarının ihlal edildiğini ve toplumun derin yaralar aldığını belirtti. "O kara günlerde, milletimizin iradesi yok sayıldı, vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri gasbedildi. Darbe sonrası hukuksuz yargılamalar, işkenceler ve idamlar, toplumsal vicdanımızı derinden yaraladı" dedi.

Kurtulmuş, 12 Eylül darbesini ayrıca Türkiye'nin bağımsızlığına yönelik bir "emperyalist müdahale" olarak nitelendirdi ve bu karanlık dönemin demokrasiden uzaklaşıldığında nelerle karşılaşılabileceğinin acı bir örneği olduğunu vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa