Ayşenur Eygi'nin babasından soruşturma açıklaması

İsrail askerlerince şehit edilen Ayşenur Eygi'nin babası Suat Eygi, "Devletimizin keyfi cinayetin peşini bırakmadığını öğrendim, çok memnun kaldım" dedi

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 19:58
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 20:08
Ayşenur Eygi'nin babasından soruşturma açıklaması
AA
Kaynak AA

ABD'de yaşayan ve kente yeni gelen Ayşenur Ezgi Eygi'nin babası Suat Eygi, Aydın'ın Didim ilçesi Altınkum Mahallesi'ndeki aile evinde akrabaları ve yakınlarıyla bir araya gelerek taziyeleri kabul etti. Gazetecilere açıklamalarda bulunan baba Eygi, kızının ölümüne ilişkin duygularını dile getirerek acılarının çok büyük olduğunu söyledi.

"Ayşenur özel bir insandı"

Kızı Ayşenur’un insan haklarına ve doğaya olan duyarlılığını vurgulayan Eygi, "Ayşenur, insan haklarına, doğaya, her şeye karşı çok hassastı. Doğa için Brezilya, Avustralya ve Meksika’ya gitti, kimin nerede yardıma ihtiyacı varsa orada bulundu. O, gerçekten özel bir insandı" dedi.

"Devletimizin soruşturma başlatması bizi rahatlattı"

Eygi, Türkiye'nin kızının ölümüne dair soruşturma açtığını öğrendiğinde mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Devletimizin bu keyfi cinayetin peşini bırakmadığını öğrenmek beni rahatlattı. Aynı duyarlılığı Amerikan hükümetinden de bekliyoruz, çünkü Ayşenur Amerika’da büyüdü ve Amerikan vatandaşı. Amerikan hükümetinin de sorumluluğu var ve bu hassasiyeti göstermelerini umuyorum" dedi.

"İdeallerinin peşinde koştu"

Eygi, Ayşenur’un hayatı boyunca insan hakları savunuculuğu yaptığını, ABD’de iyi bir eğitim almasına rağmen rahat bir hayatı tercih etmediğini belirtti. "O, keyfine bakmak yerine, her şeyi bırakıp Orta Doğu'nun tehlikeli bölgesine gitti. Çok idealist bir insandı ve ideallerinin peşinden gitti" ifadelerini kullandı.

Cenaze Türkiye’ye getiriliyor

Dışişleri Bakanlığı, Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının Türkiye’ye nakledilmesi için gerekli işlemlerin tamamlandığını açıkladı. Açıklamada, "Merhumenin naaşı yarın ülkemize varacak. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. İsrail’in işlediği bu cinayetin cezasız kalmaması için her türlü çabayı göstereceğiz" denildi.

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinlilere destek amacıyla katıldığı barışçıl bir gösteri sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından vurularak ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. İnsan hakları aktivisti olan Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsüydü. Aynı harekete mensup ABD vatandaşı Rachel Corrie de 2003 yılında İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi'nin öldürülmesini lanetleyerek, İsrail’in işlediği insanlığa karşı suçların hukuk önünde hesap vermesi için mücadele edeceklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa