ABD'de büyük şirketlere yeni vergiler geliyor

ABD Hazine Bakanlığı, yıllık karı 1 milyar doları aşan şirketlerin en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödemesine yönelik teklifini yayımladı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 20:18
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 20:18
ABD'de büyük şirketlere yeni vergiler geliyor
EK
Esra Koçak Editör

ABD Hazine Bakanlığı, ülkedeki en büyük ve en karlı şirketlerin ortalama yüzde 2,6 oranında vergi ödediğine dikkat çekerek, bu düşük oranın nedeninin şirketlerin agresif vergi planlama stratejileri kullanması olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, bazı büyük şirketlerin hemşireler, itfaiyeciler, polis memurları ve öğretmenlerden daha düşük vergi ödediği vurgulanırken, bu şirketlerin hissedarlarına rekor düzeyde kar bildirdiği kaydedildi. Bu durumun, küçük işletmelere karşı haksız rekabet avantajı sağladığına dikkat çekildi.

Kurumsal Alternatif Asgari Vergi (CAMT) Teklifi

Hazine Bakanlığı, bu duruma çözüm bulmak amacıyla "Kurumsal Alternatif Asgari Vergi (CAMT)" uygulamasını içeren bir teklif sundu. Teklif, en büyük ve en karlı şirketlerin ödediği vergilerdeki önemli kayıpları ele almak üzere planlandı. Yaklaşık 100 şirketin CAMT kapsamına gireceği tahmin ediliyor.

Bu yeni düzenleme ile büyük şirketlerin hissedarlarına bildirdikleri karlara en az yüzde 15 oranında vergi uygulaması zorunlu hale getirilecek. Böylece, küçük işletmeler için daha eşit şartlar sağlanması amaçlanıyor. Hazine Bakanlığı, bu adımın vergi adaletini artıracağını ve daha adil bir vergi sistemi oluşturacağını belirtti.

Beklenen gelir artışı

Hazine Bakanlığı, CAMT'nin 2025 yılında 20 milyar dolar, 2025-2034 yılları arasında ise 250 milyar dolardan fazla ek gelir getirmesini bekliyor. Yeni vergi düzenlemesi yalnızca yılda ortalama 1 milyar dolardan fazla kar elde eden büyük şirketler için geçerli olacak.

Teklifle ilgili olarak, tüm paydaşların 12 Aralık'a kadar yorum yapma fırsatına sahip olduğu belirtilirken, Hazine Bakanlığı ve Gelir İdaresi'nin (IRS) bu yorumları değerlendirerek son kararını vereceği kaydedildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa