Avustralya da sosyal medyada dezenformasyonla mücadele edecek

Avustralya hükümeti de sosyal medyadaki yanlış bilgi ve dezenformasyonla mücadele için yasa çıkarmaya hazırlanıyor.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
12 Eylül 2024 20:48
GÜNCELLEME
12 Eylül 2024 21:14
Avustralya da sosyal medyada dezenformasyonla mücadele edecek
BY
Barış Yılmaz Editör

Avustralya hükümeti, sosyal medya platformlarındaki yanlış bilgi ve dezenformasyonla mücadele kapsamında hazırlanan yeni yasa tasarısını kamuoyu ile paylaştı. Tasarı, hükümete sosyal medya şirketlerine karşı daha fazla baskı yapma yetkisi tanıyor.

SBS News’un haberine göre, hazırlanan yasa tasarısı, sosyal medya şirketlerinin yanlış bilgilerin yayılmasını engellemeleri konusunda daha sorumlu hale getirilmesini amaçlıyor. Federal hükümet, bu tasarı ile şirketlerin dezenformasyona karşı yeterli önlemleri almadıkları takdirde ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor.

Cezalar ve denetim yetkileri artıyor

Tasarıya göre, sosyal medya platformları yanlış bilgi ve dezenformasyonun yayılmasına göz yummaları halinde ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. 

Ayrıca, Avustralya İletişim ve Medya Kurumu'na (ACMA) bu platformlardan belirli kayıtları talep etme yetkisi verilecek, böylece platformların denetimi daha sıkı bir şekilde yapılabilecek.

İletişim Bakanı Michelle Rowland, ülke genelinde halkın büyük bir kısmının (%75) yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonun olumsuz etkilerinden endişe duyduğunu belirtti. Dijital platformlardaki yanlış bilgilendirmelerin hızla yayıldığını vurgulayan Rowland, bunun Avustralya halkı üzerindeki olumsuz etkilerinin önemli boyutlara ulaştığını ifade etti.

Şeffaflık ve sorumluluk artacak

Yasa tasarısıyla ACMA’ya, dijital platformların dezenformasyona karşı aldığı tedbirlerin etkinliğini inceleme yetkisi de tanınacak. Bu düzenlemeyle sosyal medya platformlarının, yanlış bilgi ve dezenformasyona karşı aldıkları önlemlerin daha şeffaf olması sağlanacak. Rowland, dijital platformların şeffaflık ve sorumluluklarını arttırmanın Avustralya halkını dezenformasyondan korumanın en etkili yollarından biri olduğunu vurguladı.

Tasarı kapsamında, dijital platformların yasa ihlalleri durumunda küresel cirolarının yüzde 5'ine kadar para cezalarına çarptırılabilecekleri de belirtildi. Bu cezalar, şirketlerin daha sıkı önlemler almalarını teşvik etmeyi hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa