Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı Türkiye'ye getirildi

Siyonist İsrail’in işgalindeki Batı Şeria’da keskin nişancı teröristler tarafından vurularak şehit edilen Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı Türkiye’ye getirildi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 09:52
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 10:33
AA
Kaynak AA

Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşı İstanbul'a getirildi

İsrail askerlerince işgal altındaki Batı Şeria’da katledilen Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı, Azerbaycan üzerinden İstanbul’a getirildi. Türk Hava Yolları'na ait uçakla İstanbul Havalimanı'na ulaşan cenaze, törenle karşılandı.

Karşılamada üst düzey katılım

Eygi’nin cenazesi, İstanbul Havalimanı’nda Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından karşılandı. Türk bayrağına sarılı naaş, askeri törenle alana getirildi.

İstanbul Valisi ve yetkililer törende hazır bulundu

İstanbul Havalimanı VİP Terminali’nde düzenlenen törende, İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri Vali Doç. Dr. İlker Haktankaçmaz başta olmak üzere, İstanbul Müftüsü Profesör Doktor Safi Arpaguş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de hazır bulundu.

Duayla uğurlandı

Tören sırasında, İstanbul Müftüsü Profesör Doktor Safi Arpaguş’un okuduğu dua ile Eygi’nin cenazesi, son yolculuğuna uğurlandı. Törenin ardından, naaş defnedilmek üzere Aydın’a gönderilmek için cenaze aracına konuldu.

Ayşenur Ezgi Eygi kimdir?

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin halkının haklarını savunan barışçıl gösterilere katılan bir insan hakları aktivistiydi. İsrail askerleri, 6 Eylül'de Batı Şeria’da düzenlenen ve Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı yapılan barışçıl bir gösteride ateş açtı. ABD vatandaşı da olan Eygi, bu gösteriye Filistinlilere destek amacıyla katılmıştı.

Ağır yaralandı, kurtarılamadı

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından vurulan Eygi, ağır yaralı olarak Filistinlilere ait bir hastaneye kaldırıldı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Eygi'nin ölümü, Filistin'de ve uluslararası toplumda büyük tepkilere yol açtı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin akademik ve aktivist geçmişi

Washington Üniversitesinde psikoloji ve Orta Doğu dilleri üzerine çift dal yapan Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline karşı barışçıl yöntemlerle mücadele eden Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsüydü. Bu hareket, Filistin halkının haklarını savunan ve İsrail’in işgaline karşı barışçıl direnişi destekleyen bir grup olarak biliniyor.

Rachel Corrie ile aynı kaderi paylaştı

Eygi'nin mensup olduğu ISM, daha önce de ABD vatandaşı Rachel Corrie’nin ölümüne tanık olmuştu. Corrie, 2003 yılında bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülmüştü. Eygi de Corrie gibi barışçıl bir amaçla Filistin halkının haklarını savunurken yaşamını yitirdi.

Furkan Doğan’ı da şehit etmişlerdi

ABD, Siyonist İsrail’in Filistin topraklarını işgaline karşı duran aktivistlerden öldürülenler arasındaki kendi vatandaşlarına karşı da duyarsız davranıyor. Filistin’e doğru Türkiye’den yola çıkan ve içinde farklı ülkelerden, farklı dinlerden, farklı kültürlerden yüzlerce insanın bulunduğu Mavi Marmara gemisi 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası sularda terör örgütü İsrail’in saldırısına uğramış, Türk asıllı ABD vatandaşı Furkan Doğan vurularak şehit edilmişti. 20 Ekim 1991 doğumlu Furkan Doğan, şehadete erdiğinde 19 yaşındaydı. Gazze filosunun en genç şehidi olan Furkan Doğan’la birlikte 9 aktivist vefat etmişti.

Uluslararası toplumdan tepkiler

Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne yerel ve uluslararası toplumdan gelen tepkiler, İsrail’in Filistin’de uyguladığı şiddet politikalarına karşı daha fazla hesap sorulması çağrılarına neden oldu. Filistinlilerin haklarını savunan aktivistler, Eygi’nin öldürülmesini kınayarak adalet talebinde bulundu.

Eygi’nin hayatı ve kökenleri

Antalya doğumlu olan Ayşenur Ezgi Eygi, 1998 yılında dünyaya geldi. Henüz bir yaşındayken ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne, Seattle şehrine taşındı. Eğitim hayatına burada başlayan Eygi, Filistin halkına olan desteğiyle insan hakları savunucuları arasında dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa