Merkez Bankası sonrası Şimşek'ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon sürecine ve yıllık enflasyon beklentisine dair açıklamalarda bulundu.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 11:30
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 11:47
Merkez Bankası sonrası Şimşek'ten açıklama
O
Onur Çetinkaya Editör

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin hükümetin ekonomi programı hedeflerine güçlü bir destek sağladığını belirtti. 

Şimşek, enflasyonun son üç ayda önemli bir düşüş gösterdiğini ve eylül ayında yüzde 50'nin altına inmesinin beklendiğini vurguladı. Ayrıca, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 43,1’e gerilediğini ve 12 ay ile 24 ay sonrası beklentilerinin sırasıyla yüzde 27,5 ve yüzde 18,4 olarak şekillendiğini söyledi.

Bakan Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranını 2024 yılında yüzde 4,9 seviyesinden yüzde 3,1’e düşürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, mali disiplinin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını belirtti. 

Enflasyonla mücadele kapsamında, fiyat istikrarını sağlamak ve yapısal katılıkları gidermek için eşgüdümlü politikaların uygulanmaya devam edeceğini, bu sayede vatandaşların alım gücünün kalıcı olarak artırılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın  eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları, ekonomi ile ilgili çeşitli beklentilerde önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu.

Yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e düştü. Bu, TÜFE artış beklentisinin bir miktar gerilediğine işaret ediyor. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri de sırasıyla yüzde 28,71'den yüzde 27,49'a ve yüzde 19,30'dan yüzde 18,38'e geriledi. 

Büyüme beklentisi ise hem cari yıl hem de gelecek yıl için hafif bir düşüş gösterdi. Bu yılki büyüme tahmini yüzde 3,4'ten yüzde 3,2'ye, gelecek yılki büyüme tahmini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,4'e düştü.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa