ASKİ, kayıp ve kaçakları önlüyor! 590 litre su kaybının önüne geçildi

ASKİ ekipleri su kaybını önlemek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekipler, 3 yılda 509 aktif sızıntı sayesinde 590 litre su kaybını engelledi.

Ecem Çetin Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 13:06
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 14:26
ASKİ, kayıp ve kaçakları önlüyor! 590 litre su kaybının önüne geçildi
Ecem Çetin Editör

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) su israfını önlemek ve kaynakları korumak amacıyla bir dizi önemli projeyi hayata geçiriyor.

ASKİ Genel Müdürlüğü de bu kapsamda, bir yandan su tasarrufunu teşvik etmek için muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparken, diğer yandan şehir şebeke sistemindeki su kayıplarını önlemek için yoğun bir mesai harcıyor.

“Sızıntı Yönetim Danışmanlığı ve Teknoloji Araştırma Projesi” kapsamında, ASKİ Genel Müdürlüğü, fiziki su kayıplarını önlemek amacıyla “Su Kayıpları Önleme Ekibi” kurdu. Bu ekip, Ankara’nın 25 ilçesinde yer mikrofonları kullanarak su kaçaklarını tespit ediyor. 

Son teknoloji akustik sensörler, basınç sensörleri ve debimetrelerle yürütülen çalışmalar sayesinde, su arızaları yüzeye çıkmadan yer altında tespit edilerek su israfı önleniyor.

Şimdiye kadar Ankara genelinde 303 taslak izole alt bölge (DMA) oluşturuldu ve bu bölgelerde 80 ölçülebilir izole alt bölge tamamlandı. Yapılan tarama çalışmalarında akustik dinleme ve nois logger gibi teknolojiler kullanılarak tespit edilen sızıntılar bakım ekipleri tarafından giderildi. Bu kapsamda son 3 yılda tespit edilen 509 aktif sızıntı sayesinde, saniyede 590 litre su kaybı engellendi.

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, yıllık yaklaşık 18 milyon 608 bin 763 metreküp su kaybını önlediklerini belirterek, bu miktarın içme suyu şebekelerinde kaybolmasını engellemenin ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı. Akçay, fiziki su kayıplarının en büyük sebebinin yüksek basınç olduğunu belirterek, bu durumun arıtılarak şehre getirilen suyun israf olmasına yol açtığını ifade etti.

Akçay, şu ifadeleri kullandı;

ASKİ, Ankara içme suyu şebekesini optimum basınç seviyesinde işletmek amacıyla oluşturduğu DMA bölgelerinde su kayıplarını en aza indirmek için teknolojik cihazlar kullanarak detaylı analizler yaptı. Bu analizler sonucunda tespit edilen sızıntılara anında müdahale edilerek, milli servet niteliğindeki suyun kaybı engellendi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa