M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay

M çiçeği (mpox) virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşı "MVA-BN" için Dünya Sağlık Örgütü onay verdi.

O
Onur Çetinkaya Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 15:53
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 17:23
M çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay
O
Onur Çetinkaya Editör

Dünya Sağlık Örgütü , M çiçeği  virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının "MVA-BN" olduğunu duyurdu. Bu aşı, Bavarian Nordic tarafından üretildi ve DSÖ'nün M çiçeği virüsüne karşı onayladığı ilk aşı olarak listelendi. 

DSÖ, bu aşının yüksek risk altındaki topluluklara erişimini kolaylaştırarak salgını kontrol altına almak ve bulaşmayı azaltmak için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Aşı, 18 yaş ve üzerindeki kişilerde 4 hafta arayla iki doz şeklinde uygulanabiliyor. Ancak bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklığı zayıf kişilerde "endikasyon dışı" kullanılabileceği belirtiliyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika'daki mevcut salgınlar ve gelecekteki hastalıklarla mücadele açısından bu aşının önemini vurguladı. Ghebreyesus, aşıların ihtiyaç duyulan bölgelere hızlı bir şekilde ulaşması için üretim, tedarik ve dağıtım süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

M çiçeği virüsü, enfekte hayvanlardan ya da kişilerden bulaşan bir virüs olup, vücut döküntülerine ve vücut sıvılarına temasla yayılıyor. Virüs, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Tedavi, antiviral ilaçlarla yapılıyor ve vakaların çoğu hafif seyrediyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa