Çay içiyorsanız yanında bunlar olmasın!

Türkler olarak temel içeceğimiz olan çayın yanında yediklerimize dikkat etmeliyiz. Zira bir uzman demir eksikliğiyle savaşmak için çayla birlikte tüketilmemesi gereken yiyecekleri sıraladı.

EK
Esra Koçak Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 20:05
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 20:42
Çay içiyorsanız yanında bunlar olmasın!
EK
Esra Koçak Editör

Çalışırken, dinlenirken, sabah kahvaltıda, akşam televizyon keyfi yaparken en çok tükettiğimiz içecek çay yanında tüketilen bazı yiyecekler sayesinde demir eksikliğinden kaynaklı kansızlığa sebep oluyormuş. Aman dikkat!

İngiltere merkezli eczacı ve beslenme terapisti Deborah Grayson, çay veya kahvenin, özellikle demir açısından zengin yiyeceklerle birlikte tüketilmesinin, vücutta ciddi besin eksikliklerine yol açabileceği konusunda uyardı. Grayson'a göre, bu içeceklerde bulunan kimyasallar, vücudun demir emilimini engelleyerek sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Demir emilimini engelleyen kimyasallar

Çay ve kahvenin içerdiği polifenoller gibi bazı kimyasallar, vücudun demir emilimini önemli ölçüde engelliyor. Demir, oksijen taşınması ve güçlü bir bağışıklık sistemi için hayati bir mineral olduğundan, bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Grayson, The Mirror'a verdiği demeçte, "Eğer yemekle birlikte sürekli çay içerseniz, kansızlık riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi. Özellikle adet gören kadınların anemi (şiddetli demir eksikliği) riskiyle daha fazla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Demir açısından zengin gıdalarla tüketilmemesi gereken içerikler

Grayson, biftek, rosto dana eti gibi kırmızı etler ve ıspanak, brokoli, kara lahana gibi demir yönünden zengin yeşil yapraklı sebzelerle birlikte çay veya kahve tüketiminin, bu yiyeceklerden alınan demirin vücut tarafından emilimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ayrıca, çay ve kahvede bulunan kimyasalların demir emilimini engellemesine rağmen, bu maddelerin iltihaplanmaya karşı koruyucu etkileri de olabileceği belirtiliyor.

Demir eksikliğinin belirtileri

Demir eksikliği, vücutta aşırı yorgunluk, saç dökülmesi ve sık sık hastalanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Grayson, özellikle demir emiliminin bozulmaması için bu tür yiyeceklerin çay ve kahve ile birlikte tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa