Ukrayna: "Barış için uzun menzilli silahları kullanmamız gerek"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı ülkelerinden uzun menzilli silahların kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırılmalarını istedi

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 20:39
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 20:47
Ukrayna: ''Barış için uzun menzilli silahları kullanmamız gerek''
BY
Barış Yılmaz Editör


Zelenskiy, Kiev'de gerçekleşen 20. Yalta Avrupa Stratejisi Toplantısı'nın açılış konuşmasında uzun menzilli sailahları kullanmalarına yönelik kısıtlamaların kaldırılması çağrısını yineledi.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik devam eden saldırılarını durdurmak için Batı’dan alınan uzun menzilli silahların daha etkin kullanılması gerektiğini belirtti. 

"Rusya'yı barışa zorlamak için uzun menzilli silahları kullanmamız gerek"

Şu anda bu silahların, Rusya'nın sınırları içinde yer alan askeri hedeflere karşı kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatan Zelenskiy, bu kısıtlamaların kaldırılması durumunda savaşın seyrinin değişeceğini ve Rusya'nın barış masasına oturmak zorunda kalacağını ifade etti. Ukrayna Devlet Başkanı, "Rusya'nın nerede hazırlık yaptığını, lojistiğini nasıl sağladığını biliyoruz ve bu noktaları vurmak bizim savaşta üstünlük kazanmamızı sağlayacaktır." dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın Batılı müttefiklerinden özellikle uzun menzilli silah desteği konusunda daha fazla adım beklediğini vurguladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile yaptığı görüşmelerde bu taleplerini ilettiğini belirten Zelenskiy, "Ukrayna olarak bu konuda somut adımlar atılmasını umuyoruz," ifadelerini kullandı.

"Savaşın bitirilmesi için güçlü küresel kararlar şart"

Zelenskiy, savaşın sona ermesi için uluslararası hukuka dayalı güçlü kararların alınması gerektiğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı sürdürme niyetinde olduğunu öne süren Zelenskiy, bu savaşın ancak Rusya’ya daha fazla baskı yapılmasıyla sona erebileceğini söyledi. "Putin ve çevresi, bu savaşın getirdiği yükü daha fazla hissetmeli, aksi takdirde savaşı bırakmayacaklar. Bu da uluslararası toplumun Rusya’ya karşı daha kararlı adımlar atması gerektiği anlamına geliyor," diye konuştu.

Savaşın sonlanması için iki olası çözüm bulunduğunu ifade eden Zelenskiy, birincisinin Ukrayna ordusunun Rusya'yı askeri olarak yenmesi, ikincisinin ise diplomatik yollarla Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanması olduğunu dile getirdi. Ancak her iki durumda da Ukrayna'nın güçlü bir konumda olması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, "Ukrayna, savaşın sona ermesi için güçlü pozisyonlarda olmalı," dedi.

Zelenskiy İran'ı suçladı

Zelenskiy ayrıca, İran’ın Rusya’ya askeri destek sağladığını iddia ederek, İran üretimi Şahed tipi insansız hava araçlarının ve füzelerinin Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı kullanıldığını öne sürdü. Bu silahların Ukrayna üzerinde imha edilmesi gerektiğini belirten Zelenskiy, Batılı müttefiklerinin bu konuda daha fazla sorumluluk almasını talep etti.

Zelenskiy, "Müttefikler, Orta Doğu’da füze ve İHA'ları başarıyla vurabiliyorsa, neden Ukrayna semalarında benzer bir iş birliği yapılmıyor?" diye sordu.

Rusya'ya yönelik 'tedarik zinciri' eleştirisi

Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü saldırılarına rağmen silah üretmeye devam ettiğini ve bu duruma katkıda bulunan küresel tedarik zincirlerini eleştirdi. "Rus füzelerinde dünyanın dört bir yanından gelen parçalar kullanılıyor. Amerika’dan, Avrupa’dan ve Tayvan’dan bileşenler var," diyen Zelenskiy, bu tedarik zincirlerinin hala aktif olmasının, Rusya’nın savaş gücünü korumasına neden olduğunu söyledi.

Kursk Operasyonu

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarından da bahseden Zelenskiy, Rusya’nın bu bölgede yoğun bir asker yığınağı yaptığını söyledi. Şu anda bölgede 40 bin Rus askerinin bulunduğunu ve Moskova’nın bu sayıyı 70 bine çıkarmaya çalıştığını ifade etti. Zelenskiy, bu bölgede devam eden çatışmaların Ukrayna’nın askeri operasyonları açısından önemli bir aşama olduğunu belirtti.


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa