ABD'den terör örgütünün Suriye'de sözde seçim çağrılarına destek yok

ABD, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda işgal ettiği bölgelerde sözde seçim planına karşı olduğunu yineledi.

BY
Barış Yılmaz Editör
YAYINLAMA
13 Eylül 2024 22:42
GÜNCELLEME
13 Eylül 2024 23:30
ABD'den terör örgütünün Suriye'de sözde seçim çağrılarına destek yok
BY
Barış Yılmaz Editör

Terör örgütü PKK/YPG, ABD’nin koruması altında Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki işgaline devam ediyor.

Oldu bitti yaratarak bir terör devleti peşinde koşan PKK/YPG, bunun için işgal ettiği bölgelerde sözde bir seçim yapmak istiyor.

Ancak, bunu yapabilmek ve uluslararası kamuoyuna pazarlamak için AB’den destek istiyor.

 Türkiye’yi ve bölge ülkelerini karşısına almak istemeyen ABD ise terör örgütü PKK/YPG’ye bu noktada sırt çeviriyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yazılı bir açıklama yaparak, "ABD, kuzey ve doğu bölgeler dahil Suriye'de özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı seçimler düzenlemek için gerekli koşulların karşılanmadığını değerlendiriyor." dedi.

Miller, bunu gerekçe göstererek terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda işgal ettiği bölgelerde düzenlemeyi planladığı sözde seçim çağrısını destek  vermediklerini tekrarladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararını hatırlatan Miller, ABD’nin bu doğrultuda Suriye'de yapılacak tüm seçimlerin "özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini sürekli olarak dile getirdiğini vurguladı.

Miller,  oysa seçimler için koşulların şu anda kuzeyi ve doğusu da dahil olmak üzere Suriye'de karşılanmadığını ifade etti.

PKK/YPG'nin Suriye'de sözde seçim çalışmaları

Terör örgütü PKK/YPG, Suriye'de işgal ettiği bölgelerde haziran ayı için sözde yerel seçim tertiplemek istemişti.

Buna sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mayıs'ta yaptığı açıklamada "Türkiye, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir 'teröristan' kurmasına asla izin vermeyecektir." diyerek ‘müdahale’ sinyali vermişti.

Bunun üzerine hazirandaki sözde seçim planını iptal eden terör örgütü PKK/YPG, önce ağustos ve daha sonra da eylül ayına ertelediğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, sözde seçimleri desteklemediklerini ve bunu  Suriye'nin kuzeydoğusundaki aktörlere de ilettiklerini söylemişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa