Hollanda göçmen sorunu için OHAL'e hazırlanıyor...

Hollanda'daki koalisyon hükümeti, göçmen sorunuyla mücadelede daha sıkı tedbirler almaya hazırlanıyor...

EM
Erhan Meyveci Editör
YAYINLAMA
14 Eylül 2024 06:55
GÜNCELLEME
14 Eylül 2024 06:55
Hollanda göçmen sorunu için OHAL'e hazırlanıyor...
EM
Erhan Meyveci Editör

Hollanda'daki koalisyon hükümeti, yeni kabine programını açıkladı. Göçmen krizine karşı daha sert önlemler alınmasını içeren bu programda, olağanüstü hal ilan edilmesi ve Avrupa Birliği (AB) göç düzenlemelerinden çekilme planları dikkat çekiyor.

138 Sayfalık Programda Göçmenlere Karşı Sıkı Tedbirler

Hükümetin bugün açıkladığı 138 sayfalık programda, göçmen sorunuyla mücadelede olağanüstü hal ilan edilerek Yabancılar Kanunu'ndaki bazı yetkilerin kullanılmasının planlandığı ifade edildi. Bu olağanüstü halin, savaş, afet ve pandemi gibi olağanüstü durumlarda hükümetin Meclis’e danışmadan düzenlemeler yapabilmesine imkan vereceği belirtildi. Danıştay’ın bu düzenlemeyi inceleyerek onaylaması beklenecek.

Sıkı Göç Politikaları ve Yeni Kısıtlamalar

Programda aile birleşimi hakkından yararlanmak isteyenlere yeni şartlar getiriliyor. Buna göre, Hollanda’da en az iki yıldır bir konutta yaşayan ve düzenli bir işte çalışan kişiler bu haktan yararlanabilecek. Ayrıca, 18 yaşını geçen çocuklar aile birleşiminden faydalanamayacak. İlave olarak, değişen koşullarla yapılan iltica başvuruları daha sıkı incelemeye tabi tutulacak ve sığınmacıların duruşmalara katılmaması durumunda başvuruları reddedilebilecek.

Hükümet, göçmenleri zorunlu olarak belediyelere yerleştirme politikasından vazgeçerken, oturum izni olmayanların zorla sınır dışı edileceğini ve süresiz oturum hakkının ise 5 yıldan 10 yıla çıkarılacağını açıkladı.

Başbakan Schoof: "Olağanüstü Halin Danıştay Kararını Bekliyoruz"

Başbakan Dick Schoof, basın toplantısında göç ve iltica düzenlemelerini sertleştirmek istediklerini belirtti. Olağanüstü halin uygulanması için Danıştay’ın incelemesinin sonucunu beklediklerini ifade eden Schoof, bu sürecin 6 ila 8 hafta sürebileceğini söyledi. Olağanüstü halin ne zaman sona ereceği konusunda kesin bir karar alınmadığını belirten Schoof, göçmen krizinin ancak göçmen akını azaldığında ve ülkenin yeniden normale döndüğünde kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Göç Bakanı Faber: "En Sert İltica Politikası"

Göç ve İltica Bakanı Marjolein Faber, hükümetin şimdiye kadarki en sert iltica politikasını uygulamaya geçirdiğini belirterek, "Göçmen akınını derhal azaltmalıyız. Daha güvenli bir Hollanda için çalışıyorum." ifadelerini kullandı. Ayrıca, Avrupa’da göç konusunda benzer düşünen ülkelerle birlikte sınır kontrollerinin güçlendirileceğini vurguladı.

Hollanda AB Göç Düzenlemelerinden Çekiliyor

Başbakan Schoof, Hollanda'nın AB göç düzenlemelerinden çekilmek için Brüksel’e resmi başvuru yapacağını belirtti. Kabine, Avrupa iltica ve göç politikasından çıkma niyetini kısa sürede Avrupa Komisyonu'na bildirecek.

Muhalefet: "Hükümetin Kapanmacı Programı"

Yeşil Sol ve İşçi Partisi lideri Frans Timmermans, sosyal medyada yaptığı açıklamada hükümet programını eleştirerek, programın Hollanda’yı daha adaletsiz bir yer haline getirdiğini savundu. Timmermans, "Eğitim bütçesini kısıyorlar, sosyal güvenliği azaltıyorlar ve sadece göçe odaklanıyorlar," diyerek muhalefet olarak programda değişiklik önerileri sunacaklarını belirtti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa