Sigaraya yeni vergi düzenlemesi

Enflasyonun dizginlenmesi hedefi doğrultusunda tütün ürünlerinin vergilendirme yapısı değiştirildi. İşte yeni vergi düzenlemesi...

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
14 Eylül 2024 09:47
GÜNCELLEME
14 Eylül 2024 10:36
Sigaraya yeni vergi düzenlemesi
Hakan Öksüz Editör

Bakanlık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını hafifletmek amacıyla vergilendirme yapısında değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, sigara üzerinden alınan nispi vergi oranı düşürülürken, maktu vergi artırıldı.

Nispi vergi düşürüldü, maktu vergi artırıldı

Yeni düzenlemeyle birlikte, sigara üzerindeki nispi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi. Öte yandan 5,7424 lira olan paket başına alınan maktu vergi tutarı da 7,8 lira olarak revize edildi.

Bütçe dengesi korumaya alındı

Vergi yapısındaki bu değişiklik, devlet bütçesinde herhangi bir gelir kaybı yaşanmaması amacıyla düzenlendi. Ayrıca, bu adım sigaranın fiyat çarpan katsayısını 5,17'den 4,38'e düşürdü. Bu durum, sigara üreticilerinin maliyet artışlarını tüketici fiyatlarına daha az yansıtmasını sağlıyor.

Fiyat artışları azaltılacak

Yapılan düzenlemeye göre, maliyet artışlarını karşılamak isteyen sigara firmalarının, fiyatlara 5,17 lira yerine 4,38 lira zam yapmaları yeterli olacak. Böylece fiyat artışlarının enflasyona etkisi sınırlanarak, enflasyonla mücadeleye katkı sunulması hedefleniyor.

Yeni düzenlemenin, enflasyonun düşürülmesi ve maliyet artışlarının daha sınırlı fiyat değişikliklerine yol açması amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa