MİT, Santa Maria saldırısını planlayan teröristi yakaladı

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yapılan saldırıyı planlayan isimlerden olan Viskhan Soltamatiov, MİT operasyonuyla İstanbul'da yakalandı.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
14 Eylül 2024 11:31
GÜNCELLEME
14 Eylül 2024 12:33
MİT, Santa Maria saldırısını planlayan teröristi yakaladı
Hakan Öksüz Editör

28 Ocak'ta Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne gerçekleştirilen saldırının planlayıcılarından biri olan ve olayda kullanılan silahı temin eden Viskhan Soltamatiov, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yürüttüğü çalışmalar sonucunda İstanbul'da yakalandı. 

Soltamatiov'un, DEAŞ'ın Afganistan’daki kolu olan Horasan Vilayeti’ne (ISKP) bağlı olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi.

MİT'in istihbarat çalışmaları sonuç verdi

MİT, Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne yönelik saldırıyla ilgili olarak yürüttüğü istihbarat ve risk analizleri sonucunda, DEAŞ'lı terörist Viskhan Soltamatiov’un Türkiye'ye yönelik eylemlerini tespit etti. 

Kiliseye yönelik saldırıyı planlayan ve silah temin eden Soltamatiov’un, ISKP'nin Türkiye’deki faaliyetlerinin önemli bir parçası olduğu ortaya çıktı.

Sorgulamada önemli bilgiler elde edildi

Soltamatiov, yakalanmasının ardından verdiği ifadede örgüt hakkında önemli bilgiler paylaştı. Santa Maria İtalyan Kilisesi’ne gerçekleştirilen saldırının detaylı planlamasını anlatan terörist, DEAŞ’ın adam kazanma, finans ve lojistik destek faaliyetlerine ilişkin kritik bilgiler verdi. 

DEAŞ’ın Türkiye’deki planları engellendi

MİT’in yürüttüğü operasyonlar kapsamında, Aralık 2023’te DEAŞ’ın Türkiye’deki sinagog ve kiliselere yönelik saldırı planları önceden tespit edilerek engellendi. 

Irak Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıları engellendi, pek çok şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucunda örgüte ait dijital materyaller ele geçirilerek, Türkiye’ye yönelik olası saldırıların önü kesildi.

MİT'in bu başarılı operasyonları, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığını ve güvenlik birimlerinin DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı etkin çalışmalarını bir kez daha ortaya koydu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa