İtalyan Bakan Salvini'ye 'insanları alıkoyma' iddiasıyla 6 yıl hapis

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı Salvini için "insanları alıkoyma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla 6 yıl hapsi istendi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Eylül 2024 20:38
GÜNCELLEME
14 Eylül 2024 20:43
İtalyan Bakan Salvini'ye 'insanları alıkoyma' iddiasıyla 6 yıl hapis
AA
Kaynak AA

Ağustos 2019'da Open Arms tarafından kurtarılan 147 göçmenin 19 gün boyunca karaya çıkmasına izin vermeyen Matteo Salvini hakkında başlatılan yargı süreci 2021'den bu yana devam ediyor. Palermo'da görülen davada savcılık, insan haklarının, devletin sınırlarını korumak da dahil her şeyin önünde gelmesi gerektiğini vurguladı ve Salvini'nin bu durumu ihlal ettiğini belirtti.

Savcılık, Salvini için 6 yıl hapis talep etti

Savcılık makamı, İtalyan yasalarına göre Salvini'nin 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini, ancak göçmenleri alıkoyma ve görevi kötüye kullanma suçları nedeniyle 6 yıl hapis cezası talep ettiklerini açıkladı.

Salvini: İtalya'yı korumak suç değil

Salvini, hakkında istenen hapis cezası talebinin ardından sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalarda, "İtalya’yı ve İtalyanları savunduğu için suçlandığını" belirterek, "Tarihte hiçbir hükümet, sınırlarını koruduğu için suçlanmamıştır. Suçumu kabul ediyorum, İtalya’yı savundum" ifadelerini kullandı.

Başbakan Meloni ve koalisyon ortağından destek açıklaması

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, sosyal medya hesabından Salvini'ye tam destek verdi. Meloni, "Bir bakanın, sınırları koruduğu için hapis cezasıyla karşı karşıya kalması inanılmaz. Bu, ciddi bir emsaldir" dedi. Diğer koalisyon ortağı Forza Italia Partisi lideri Antonio Tajani de Salvini'nin yasallığı savunduğunu ve bu nedenle 6 yıl hapis cezası talep edilmesinin mantıksız olduğunu belirtti.

Open Arms gemisindeki göçmen krizi

Matteo Salvini, 2018-2019 yıllarında İçişleri Bakanı olarak, düzensiz göçü önlemek adına sert tedbirler uygulamış ve Akdeniz'de göçmen kurtaran STK gemilerinin İtalyan limanlarına yanaşmasına izin vermemişti. Salvini'nin, Open Arms gemisinde kurtarılan göçmenlerin günlerce denizde bekletilmesi nedeniyle yargılandığı dava, İtalya'da büyük yankı uyandırdı. 2019'da benzer bir olayda da 131 göçmenin karaya çıkmasına izin vermeyen Salvini, Katanya'daki davada suçsuz bulunmuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa